Saya Tidak Percaya Perkara Itu

Pasukan JDT sekali lagi mencatatkan kemenangan besar apabila menump@skan Selangor 6-1 di Stadium Sultan Ibrahim semalam, seterusnya menghampiri gelaran juara CIMB Liga Super 2020.

Ketika sesi sidang media sejurus tamat perlawnan, Benjamin Mora telah menjelaskan beberapa perkara berkenaan pasukan bimbingannya terutama apabila mampu mencatatkan kemenangan dengan jaringan yang besar.

“Satu kemenangan yang baik dan saya secara peribadi tidak percaya kepada luck atau b@d luck atau good luck. Saya tidak percaya perkara itu.”

“Saya percaya kepada mencipta situasi yang membantu atau tidak membantu anda mencapai sesuatu keputusan. Jadi saya fikir apa yang telah berlaku dengan keputusan 7-0 bertemu Perak dan kini 6-1 (bertemu Selangor) adalah impak dari eag3rness to win a game.”

“Jika anda tidak laparkan kemenangan dan anda sebenarnya mempunyai mas@lah. Saya rasa kita boleh mempunyai b@d 1st half, medium perf0rmance atau b@d game dan sebagainya kerana itu semua adalah bola sepak.”

“Kami mempunyai law@n didepan mata yang akan cuba mengalahkan JDT seperti biasa. Tetapi kami tetap merasai sokongan dari TMJ dan penyokong walaupun mereka tidak berada disini.”

“Kami perlu menikmati detik ini kerana bukan selalu kami boleh jaringkan 6-7 gol menent@ng Perak dan Selangor. Bukan selalu kita mampu lakukan dan perlu teruskan berkerja keras.”

Komen Mora Mengenai Gandingan Aidil Dan Fadhli Saas
“Saya telah bercakap dengan pembantu saya mengenai perkara ini. Saya rasa mereka memiliki ko0rdinasi yang bagus, mereka agres!f dalam man-to-man marking, melakukan c0verage yang baik diantara satu sama lain, mereka bermain simple f0otball dan tiada banyak cab@ran.”

“Bagi saya 2 pemain ini melakukan tugas dengan baik tanpa kehadiran Mauricio. Tetapi apa yang boleh dikatakan adalah mereka merupakan salah satu gandingan bek tengah terbaik tempatan.”

Benjamin Mora turut menerangkan bahawa beliau sebenarnya tidak mempunyai sebarang expectati0n mengenai jumlah gol yang mahu dijaringkan dalam perlawnan tetapi lebih menek@nkan soal persembahan yang bermutu dari anak buahnya.

“Sebelum perlawnan saya tidak meramalkan berapa banyak gol akan dijaringkan. Tetapi saya lebih suka untuk melihat persembahan yang bagus dari pemain saya dan juga kemenangan.”

“Jika anda tidak jangka untuk menang, bagaimana anda mahu menang? Kita perlu jangka persembahan yang bagus dan kita juga perlu jangkakan sa!ngan yang seng!t dari pihak law@n.”

Diogo Luis Santo
Menjawab soalan mengenai prestasi Diogo semalam, Benjamin Mora menyatakan bahawa Diogo memang mempunyai kualiti yang berbeza serta menyifatkan aksi dan gol yang dijaringkan itu seperti menyempurnakan malamnya.

“Diogo mempunyai kualiti yang tinggi. Dia adalah pemain yang telah terbukti berkesan dalam liga yang berbeza. Dan dia adalah penyrang kami.”

“Sebagai sebuah pasukan kami tidak mempunyai rentak yang baik dalam 20 minit pertama, dan dari situ dia tidak boleh melakukan semuanya bersendirian. Selepas itu, dia menemui rythm of pressing, rec0vering the transiti0n dia mula selesa dan menjaringkan gol yang cantik.”