Pahang Main Anak Jati

Skuad Pahang akan menampilkan 80 peratus anak jati Pahang bagi menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Ia termasuk penyenaraian empat pemain kelahiran Pahang yang sebelum ini berkelana bersama pasukan luar dalam usaha memperkasakan skuad Pahang sekali gus tampil lebih gagah.

Mereka adalah Abdul Malik Mat Ariff yang pernah menyarung jersi Kuantan FA dan Terengganu FC (TFC), Shahrul Aizad Zulkifli (TFC/Felda United FC), Baqiuddin Shamsudin (UKM FC) dan Muhammad Jadid Ilias (Felda United).

Mengulas senarai empat pemain itu, pengurus pasukan, Datuk Mohammed Suffian Awang berkata, kehadiran mereka diharap memberi kekuatan di bahagian tengah dan pertahanan Pahang musim 2021.

Katanya, pengalaman dimiliki mereka juga diyakini dapat membantu terutama dengan sokongan dan kerjasama pemain sedia ada Pahang termasuk import.

Kehadiran empat pemain ini melengkapkan 80 peratus pemain yang berasal dari Pahang. Daripada segi pengurusan, kita sememangnya mahu menyenaraikan lebih ramai anak jati Pahang berada dalam skuad Pahang.

“Musim 2021 juga diharap Pahang akan memberikan t3ntangan terutama diperkuatkan juga dengan pemain import baharu,” katanya.

Bagi saingan musim depan, setakat ini, Pahang mengesahkan Sergio Aguero dan Lee Tuck antara dua import baharu memperkuatkan jentera s3rangan dan tengah.

Hanya pemain import dari Perancis, Herold Goulon yang beraksi di posisi pertahanan yang beraksi musim ini dikekalkan.

Difahamkan, Pahang kini masih berusaha mengisi dua lagi kuota import, masing-masing seorang dari Asia dan Asia Tenggara di bahagian s3rangan dan pertahanan.

Antara pemain Asia yang menjadi tumpuan ialah dari Korea Selatan, Australia, Palestin, Lubnan dan Jepun manakala dari Asia Tenggara pula antaranya dari Thailand, Vietnam, Filipina, Indonesia dan Singapura.