Ong Kim Swee Mungkin Kembali

Semalam, Pengarah Tekn!kal Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Peter de Roo dalam satu kenyataan melalui laman s0sial Faceb0ok per!badi beliau sebentar tadi menyatakan bahawa beliau telah membuat keputusan untuk tidak menyambung k0ntrak untuk jawatan tersebut yang akan t@mat pada penghujung 2020.

Peter de Roo dalam kenyataan itu juga memberitahu, beliau telah berjumpa dengan presiden FAM sendiri, Datuk Haji Hamidin untuk menyatakan berkenaan keputusan itu dan ini bermakna p0sisi tersebut akan dikos0ngkan.

Difahamkan keputusan itu dibuat kerana beliau telah mendapat tawaran daripada negara lain dan memilih untuk tidak tinggal lama di Malaysia.

Namun, menurut lap0ran New Straits Times, bekas pengendali skuad bawah 23 tahun negara, Datuk Ong Kim Swee disebut-sebut sebagai calon utama untuk mengisi kekos0ngan tersebut.

Walaupun belum ada kenyataan rasmi daripada FAM, Ong Kim Swee dijangka bertemu Presiden FAM dengan Setiausaha Agung, Stuart Ramalingam untuk perbincangan dalaman.

Ong Kim Swee kini mengalas tugas sebagai Ketua Unit Pembangunan Belia FAM. Beliau juga terlibat dalam Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) dan Akademi Mokhtar Dahari (AMD) untuk merangka beberapa program pembangunan akar umbi.

Jurulatih yang berusia 49 tahun itu sebelum ini pernah membantu Malaysia meraih pingat emas pada temasya Sukan SEA pada tahun 2011 dan pingat perak pada tahun 2017 di Kuala Lumpur.

Pencapaian terbaik beliau membawa Malaysia mara ke suku akhir Kejohanan AFC B-23 di China sebelum mencipta kejvtan dengan menewaskan Korea Selatan 2-1 dalam saingan peringkat kumpulan temasya Sukan Asia 2018 di Jakarta.