FAM Tunggu Keputusan

PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) hanya menanti keputusan daripada badan induk bola sep@k dunia, sebelum mengambil langkah seterusnya dalam menyelesaikan kemelvt antara Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) dan bekas pemain pasukan itu, Mohamadou Sumareh.

Setiausaha Agung FAM Stuart Ramalingam berkata sebarang tind@kan mahupun hukvman di peringkat d0mestik hanya akan dibuat selepas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) mengeluarkan keputusan berhubung laporan Sumareh terhadap PBNP, sebelum ini.

Seperti k3s membabitkan perpindahan kontr0versi bekas pemain Kedah, Muhammad Akhyar Abdul Rashid ke Johor Darul Tazim (JDT) pada 2018, Stuart meneg@skan badan induk bola sep@k negara itu tidak mengambil pendekatan berdiam diri dalam !su tersebut.

FAM dalam kedudukan bersedia menunggu keputusan yang bakal dikeluarkan FIFA sama ada mereka mendengar lap0ran Sumareh itu ataupun tidak, atau mereka t0lak semula laporan itu kepada FAM. Kalau kes itu sudah dalam pr0ses FIFA kita hanya boleh tunggu sampai ia berakhir.

“Soal FIFA nak ambil atau tidak k3s itu bergantvng sebab kebiasaannya hanya pemain asing boleh bawa k3s ke FIFA dan bila melibatkan pemain tempatan pr0sesnya di dalam negara. Dalam k0nteks Sumareh, beliau didaftarkan sebagai pemain tempatan,” katanya.

Sumareh, 25, sah memperoleh kewarganegaraan Malaysia yang membolehkan beliau menyarung jersi skuad Harim@u Malaya melalui pr0ses naturalisasi pada 2018.

Mengulas lanjut, Stuart bagaimanapun tidak men0lak kemungkinan FIFA akan tetap melihat lap0ran berkaitan masalah tunggakan gaji yang dibuat pemain kelahiran Gambia itu terhadap bekas majikannya, PBNP.

“FAM mesti tunggu sehingga FIFA habiskan pr0ses itu baru FAM boleh ambil alih, itu pun kalau dapat kebenaran mereka. Kalau tidak, mungkin FIFA klasif!kasikan ia sebagai kes istimewa yang mereka ingin juga dengar,” jelasnya.

Stuart berkata setakat ini, FAM tidak dimaklumkan mengenai bila keputusan sama ada FIFA menerima atau men0lak pendengaran k3s itu, akan dikeluarkan.

Sumareh melengkapkan perpindahan mengejvt ke kelab Liga Thailand, P0lice Tero FC pada 7 Sept lalu, dalam tempoh dua minggu selepas jurulatih Pahang Dollah Salleh mendedahkan Sumareh tidak menjalani sesi latihan berpasukan selama sebulan, sejak awal Ogos lalu.

Sumareh yang mempunyai baki k0ntrak bersama Pahang sehingga 2022, turut tidak menghadiri beberapa aksi Liga Super membabitkan skuad Tok G@jah sebaik sa!ngan Liga Malaysia bersambung pada 28 Ogos