Dua Pasukan Mungkin Hilang Daripada Saingan Liga M

KUALA LUMPUR: Adakah dua pasukan akan h!lang daripada saingan profesi0nal Liga Malaysia (Liga M) musim depan

Ini kerana berbaki kira-kira dua minggu sebelum tarikh akhir pr0jek penswastaan persatuan bola sepak (FA) ke pasukan bola sepak (FC), sekurang-kurangnya dua pasukan masih terk!al-k!al menyelesaikan pr0ses penswastaan seperti yang ditetapkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Lebih membvrukkan keadaan, keggalan pasukan berkenaan melengkapkan kriteria seperti ditetapkan bakal menyaksikan mereka tidak dibenarkan beraksi dalam sa!ngan Liga Super dan Liga Perdana sekali gus akan dit3ndang beraksi Liga M3.

Kebimb@ngan itu disuarakan Pengerusi Jawatankuasa Khas Bolasepak Profesi0nal FAM, Mohd Firdaus Mohamed yang mengakui walaupun sebahagian besar berjaya melengkapkan proses d0kumentasi yang diperlukan, masih ada beberapa pasukan yang tampak berg3lut menyelesaikannya.

Bagaimanapun, Firdaus menjelaskan pihaknya sentiasa memantau perkembangan beberapa pasukan terbabit dan sentiasa bekerjasama dengan memberi bantuan supaya mereka dapat melengkapkan segala yang diperlukan sebelum tarikh akhir, 30 September ini.

Bagi pr0jek penswastaan FA ke FC setakat ini, hampir 90 peratus berjaya melengkapkan pr0ses yang diperlukan kecuali beberapa pasukan yang ketika ini berdepan sedikit mas@lah.

Ada kira-kira dua minggu lagi. jadi kita sentiasa pantau perkembangan mereka dan kita akan tunggu sejauh mana mereka boleh lakukan setakat minggu depan. Selepas itu kita boleh tahu sama ada mereka boleh atau tidak.

“Lagipun, pr0jek penswastaan ini memang perlu dilakukan sendiri oleh mereka dan FAM hanya boleh memberi bantuan setakat mana yang boleh. Tetapi mereka sedang bekerja ker@s dan saya percaya mereka boleh selesaikan,” katanya.