sukan

Komen Izzuddin selepas gagal tamatkan kemarau 10 Tahun Malaysia

Pahit untuk ditelan oleh beregu kedua negara Goh Sze Fei-Nur Izzuddin Rumsani yang terlepas peluang menghidupkan semula harapan negara untuk mara ke final Piala Thomas 2024 selepas tewas 1-3 kepada China di separuh akhir semalam.

Walaupun telah memberikan yang terbaik dalam aksi di Pusat Sukan Chengdu High-Tech Zone itu, namun Nur Izzuddin mengakui bahawa hari ini bukan hari mereka.

“Bukan rezeki kami nak menang, kami perlu bincang kembali dengan jurulatih untuk melihat apa yang kurang,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Sze Fei pula mengakui masih banyak perlu diperbaiki dalam permainan mereka berikutan kekalahan memeritkan kepada tuan rumah, yang akhirnya usaha menamatkan kemarau 32 tahun Malaysia untuk menjulang trofi berprestij itu tidak kesampaian.

Selepas Malaysia ketinggalan 1-2 kepada China, Sze Fei-Nur Izzuddin menjadi sandaran untuk menyelamatkan keadaan sekali gus menghidupkan peluang negara untuk mencipta sejarah.

Walaupun beregu di ranking ke-15 dunia itu menampakkan sinar apabila menang set pertama 21-18, namun pujian harus diberikan kepada gandingan China yang bangkit untuk memenangi dua set 21-19, 21-12 sekali gus melangkah ke final dengan bergaya.

Setelah tewas set pertama 19-21, pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia mengakui bergelut untuk bersaing dengan Shi Yu Qi pada set kedua, sekali gus tunduk 5-21.

Kapten pasukan negara Soh Wooi Yik berkata komunikasi baik antara beliau dan gandingannya Aaron Chia menjadi kunci kemenangan mereka yang bangkit menyumbang mata tunggal negara selepas menang 15-21, 21-12, 21-17 mengatasi Liang Wei Keng-Wang Chang.

“Kami amat mengenali satu sama lain dengan baik, kami saling percaya. Ia satu pengalaman berharga buat kami di kejohanan besar ini,” katanya.

Selepas tewas 17-21 pada set pertama, perseorangan ketiga negara Leong Jun Hao berkata beliau cuba menukar rentak permainan supaya lebih agresif namun pemenang pingat emas Sukan Asia 2022 Li Shi Feng berjaya membaca corak permainan untuk menang set kedua 21-10.

China yang merupakan juara 10 kali akan membuat perhitungan dengan juara 14 kali Indonesia pada final hari ini.

sumber:- BH

Terdahulu, Indonesia mengetepikan cabaran Taiwan 3-0 dalam satu lagi aksi separuh akhir. – BERNAMA