sukan

Azmeer dedah siri ‘pembulian’ dalam bola sepak

Bekas pemain Kedah, Azmeer Yusof mendedahkan dia berdepan pelbagai siri ‘pembulian’ ketika bergelar pemain bola sepak profesional namun mengakui perkara itu menguatkan mentalnya untuk menghadapi pelbagai cabaran mendatang.

Menerusi satu hantaran di laman Facebooknya, Azmeer berkongsi ‘cabaran’ yang dilaluinya sebelum bergelar pemain senior antaranya dipulau pemain sedia ada dalam pasukan namun pemain yang memulaukannya itu kemudiannya dibuang.

Selain itu, tiket penerbangannya juga pernah dikeronyokkan dan dicampakkkan dalam tong sampah oleh pemain senior sebelum dia dipaksa untuk mengangkat semua beg pemain ke dalam ketika berada di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Selain itu, Azmeer mendedahkan dia turut perlu membasuh kasut dan baju senior, menyidai dan melipatnya sebelum diserahkan semula kepada senior.

Lebih menyedihkan, dia juga pernah ‘didajal’ oleh pemain yang hanya tua setahun daripadanya apabila saluran minyak ke karburetornya ditutup dan apabila dia melakukan pemeriksaan, tangannya terpegang batang ekzos sekali gus menyebabkan tangannya melecur.

Malah, Azmeer mengakui banyak lagi pembulian yang dilakukan namun dia gembira selepas melihat situasi itu tidak banyak berlaku ketika ini dan tidak ada jurang yang antara pemain junior dan senior.

Dia juga menegaskan betapa dia tidak melakukan perkara yang menyakitkan hati dan perasaan orang lain meskipun sudah bergelar pemain senior.

“Pembulian bukan satu bentuk pembelajaran. Tolong ubah persepsi tu. Saya tak terbelajar satu apa pun dari yang saya kena. Apa? Nak cakap mental saya tak kuat? Kuat tak kuat Alhamdulillah Allah izinkan saya berada dalam arena bolasepak sejak 2006 sehingga sekarang.

“Kadang-kadang yang kuat mental tu Allah tak izinkan pun untuk lama-lama bergelar pemain bolasepak. Tapi Alhamdulillah saya tengok sekarang ni dah tak banyak kes-kes macam zaman dulu. Dah takda dah gap antara junior dan senior.

sumber:- BH

“Ingat tau, gurauan dan pembulian dua perkara yang berbeza,” katanya.