sukan

Cristiano Ronaldo digantung gara-gara isyarat lucah

Cristiano Ronaldo digantung satu perlawanan selepas Jawatankuasa Tatatertib dan Etika Persekutuan Bolasepak Saudi (SAFF) mendapati bintang bola sepak dunia itu menunjukkan isyarat lucah ketika pertemuan antara Al Nassr ke atas Al Shabab, Selasa lalu.

Jawatankuasa itu berkata, bintang Portugal itu perlu membayar denda 10,000 riyal Saudi (RM12,700) kepada Persekutuan Bolasepak Saudi dan 20,000 riyal (RM25,410) kepada Al-Shabab untuk menampung kos yuran pemfailan aduan.

Jawatankuasa itu juga menegaskan, keputusan berkenaan tidak tertakluk kepada rayuan.

Terdahulu, Ronaldo berdepan dengan pelbagai kritikan selepas tampil membuat isyarat lucah selepas membantu pasukannya Al Nassr menumbangkan Al Shabab 3-2 dalam perlawanan menarik Liga Pro Saudi.

Ketua pasukan Portugal itu membuka tirai jaringan menerusi sepakan penalti pada minit ke-21 sebelum Talisca meledak dua gol untuk memastikan tiga mata penuh berjaya di bawa pulang biarpun tuan rumah cuba bangkit dengan dua gol.

Begitupun sebaik tiupan wisel penamat ditiupkan, tindakan Ronaldo meraikan kemenangan itu dengan membuat isyarat lucah ke arah penyokong Al Shabab hingga menyebabkan pemain terbaik dunia itu dikritik di laman sosial.

Susulan tindakan Ronaldo itu, media tempatan di Arab Saudi melaporkan SAFF kemungkinan akan menyiasat perkara terbabit dan hukuman bakal dikenakan.

sumber:- HM

Begitupun tindakan Ronaldo itu bukanlah yang pertama apabila dia turut dirakam mencengkam kemaluannya ketika dalam perjalanan ke ruang istirahat selepas tamat perlawanan liga menentang Al Hilal di mana Al Nassr tewas 2-0 pada April tahun lalu.