sukan

Senyuman paling dibenci

Jurgen Klinsmann bertekad untuk meneruskan tugas sebagai jurulatih Korea Selatan walaupun gagal memenuhi sasaran yang diletakkan iaitu mara ke final Piala Asia berikutan kekalahan 0-2 kepada Jordan awal pagi tadi.

Legenda Jerman itu tidak memenangi hati peminat dan media Korea Selatan sejak mengambil alih tugas setahun lalu dan berkemungkinan akan didesak untuk meletakkan jawatan selepas pasukannya tersingkir di separuh akhir.

Walaupun berbangga dengan pemain terbaik Asia di Son Heung-min, penantian Korea Selatan untuk merangkul Piala Asia pertama sejak 1960 diteruskan selepas mereka dikejutkan Jordan di Qatar.

Ketika ditanya sama ada dia akan meletakkan jawatan, Klinsmann berkata: “Saya tidak merancang untuk melakukan apa-apa.”Saya bercadang untuk menganalisis kejohanan ini dan bercakap dengan persekutuan (Korea) tentang apa yang baik dan tidak begitu baik.

“Terdapat banyak perkara baik yang kami lihat. Ia adalah pasukan yang sedang berkembang dan masih perlu berkembang ke arah Piala Dunia akan datang.

“Ada banyak kerja menanti kami.”Selain itu, saya tidak memikirkan apa-apa.”

Klinsmann yang pernah meraih Piala Dunia sebagai pemain namun gagal mencapai tahap yang sama sebagai jurulatih, dikritik di Korea Selatan kerana sentiasa tersenyum walaupun pasukannya kalah.

Beliau ditanya perkara itu ketika sidang media selepas perlawanan mengapa beliau tersenyum ketika bersalaman dengan jurulatih Jordan, Hussein Ammouta pada penghujung kekalahan separuh akhir di Doha.

“Saya kecewa, saya marah,” kata pengendali berusia 59 tahun itu.”Kami tidak wujud dalam 20-30 minit pertama (permainan).”

sumber:- HM

Klinsmann berkata Jordan, bermain dengan lebih baik pada separuh masa pertama dan menjaringkan dua gol pada separuh masa kedua, berhak untuk menang walaupun bukanlah pasukan pilihan.