sukan

Keputusan Final Piala Dunia Malaysia-Belanda

Skuad hoki 5 sebelah (5s) lelaki negara terpaksa berpuas hati dengan gelaran naib juara selepas tewas 2-5 di tangan Belanda pada aksi final Piala Dunia Hoki 5s, sebentar tadi.

Meskipun tewas namun pencapaian mara ke final tetap sesuatu yang membanggakan apatah lagi berdepan pelbagai kekangan termasuk kekurangan dana bagi mempersiapkan diri menghadapi kejohanan edisi sulung itu yang berlangsung di Muscat, Oman.

Pada aksi final itu, Belanda membuka tirai jaringan menerusi Van Der Drift Yannick seawal minit pertama namun Malaysia berjaya menyamakan kedudukan menerusi kapten, Mohamad Akhimullah Anuar Esook seminit kemudian.

Gol penyamaan skuad negara bagaimanapun tidak bertahan lama apabila Belanda berjaya meledak dua gol selepas itu masing-masing menerusi Reyenga Pepijn pada minit keenam dan Van Der Drift Yannick minit ke-13.

Malaysia cuba memberi tentangan menerusi jaringan Muhammad Firdaus Omar pada minit ke-16 tetapi tidak cukup untuk menghalang kemenangan Belanda yang menambah dua lagi gol masing-masing menerusi Sander de Wijn pada minit ke-26 Jamie van Aart minit ke-28.

sumber:- BH

Sementara itu, Oman mengakhiri kempen kali ini di kedudukan ketiga selepas mengatasi Poland 3-2 pada aksi penentuan tempat ketiga dan keempat.