sukan

Malaysia lakar sejarah mara ke Final Piala Dunia

Skuad hoki lima sebelah (5s) lelaki negara menempa sejarah yang cukup manis di bumi Oman apabila layak ke pentas final edisi pertama Piala Dunia Hoki 5s 2024.

Anak-anak buah Wallace Tan itu meraih kejayaan itu menerusi kemenangan 4-3 yang penuh mendebarkan ke atas Poland dalam aksi separuh akhir di Stadium Hoki Oman, Muscat sebentar tadi.

Kapten negara, Muhammad Akhimullah Anuar Esook berharap rakan sepasukannya tidak leka dibuai kejayaan itu, sebaliknya memberikan fokus kepada aksi terakhir iaitu final menentang Belanda pada pukul 12.20 tengah malam esok (1 Februari).

“Syukur Alhamdulillah terhadap kejayaan ini. Kami berkorban banyak perkara sejak dari mula kejohanan ketika seri 3-3 dengan Oman sebelum kami bangkit mencatat kemenangan demi kemenangan.

“Kami perlu fokus kerana masih ada satu perlawanan terakhir untuk kami terus mencipta sejarah baharu. Sebagai rakyat Malaysia, kami perlu berjuang memberikan yang terbaik buat negara.

“Belanda memiliki pemain yang hebat dan merupakan negara No.1 dunia ketika ini. Namun, kami perlu fokus dan berikan aksi sehabis buat negara sehingga penghujung perlawanan,” katanya.

Akhimullah berjaya meledak dua gol buat Malaysia pada minit ke-22 dan 24 selain dua lagi jaringan terhasil menerusi Muhammad Arif Syafiq Ishak (m-7) serta Mohamad Kamarulzaman Kamaruddin (m-19).

Tiga gol Poland pula dijaringkan oleh Damian Jarzembowski pada minit kesembilan, Wojciech Rutkowski (m-27) dan Jakub Holosyniuk (m-30)