sukan

Kelantan FC tidak diberikan slot ‘automatik’ Liga M3

SKUAD Kelantan FC tidak diberikan slot ‘automatik’ untuk bersaing dalam kancah semi-pro, Liga M3 pada musim ini selepas disingkirkan daripada kempen Liga Super kerana gagal meraih lesen kebangsaan.

Ketua Pegawai Eksekutif AFL, Mohd. Raimi Fakri Mohd. Fuad berkata, skuad The Red Warriors masih boleh melakukan permohonan untuk bersaing, tetapi keutamaan diberikan kepada kelab-kelab Liga M3 yang bersaing musim lepas.

“Kami sedia maklum keinginan Kelantan FC untuk bermain dalam kancah Liga M3. Malah, pihak pengurusan juga sudah menerima pertanyaan mengenai cara-cara untuk menyertai Liga M3.

“Jika mereka mahu, mungkin boleh hantarkan permohonan untuk dokumentasi, tetapi harus diakui ia bukan automatik.

“Ini kerana kalau ikutkan kriteria, sama sahaja seperti sebelum ini, tetapi pada musim 2024 ini kita utamakan pasukan sedia ada yang mana 12 pasukan yang sertai pada tahun lalu,” katanya.

Mengulas lanjut, Mohd. Raimi menjangkakan saingan Liga M3 dijangka akan disertai sebanyak 14 pasukan dengan dua kelab lagi dinaikkan pangkat daripada pentas Liga M4 (Piala Al-Ikhsan) musim lepas.

“Dua pasukan yang dinaikkan pangkat daripada Piala Al-Ikhsan turut ditawarkan beraksi di pentas Liga M3, cuma, jika ada kelab yang menarik diri mungkin kita akan buka peluang kepada pasukan-pasukan lain seperti Kelantan FC,” katanya .

Sebelum ini, pemilik The Red Warriors, Norizam Tukiman atau lebih mesra dengan panggilan Zamsaham memberi bayangan pasukan akan bermain dalam saingan Liga M3 bagi musim depan.