sukan

Lee Zii Jia tewas mudah

Pemain perseorangan lelaki profesional negara, Lee Zii Jia mengakui banyak ‘kerja rumah’ yang perlu dilakukannya dalam usaha untuk tampil lebih konsisten pada saingan musim depan.

Terdahulu, hasrat Zii Jia untuk mengakhiri kempen musim ini dengan pencapaian gemilang tidak kesampaian selepas tersingkir di suku akhir Masters China di Shenzen, hari ini.

Pemain ranking ke-11 dunia itu terpaksa akur apabila tewas di tangan wakil Jepun, Kenta Nishimoto 11-21, 12-21 dalam tempoh 40 minit.

Menurut Zii Jia, dia selepas ini akan bercuti seketika sebelum kembali menjalani latihan sebagai persiapan menghadapi saingan musim dengan bermula di Terbuka Malaysia pada Januari.

“Hari ini, Kenta bertahan dengan baik, banyak pukulan serangan yang saya lakukan tidak beri kelebihan kepada saya.

“Sudah tentu saya kecewa dengan kekalahan ini kerana ini adalah kejohanan terakhir saya tahun ini. Saya akui banyak yang perlu dilakukan untuk saya lebih konsisten mengharungi saingan musim depan.

“Saya akan bercuti seketika dan kembali berlatih selepas itu. Diharapkan saya dapat menghasilkan keputusan terbaik di laman sendiri (Terbuka Malaysia) nanti,” katanya kepada Persekutuan Badminton Dunia (BWF).

sumber:- BH

Zii Jia yang diselubungi dengan pelbagai kontroversi sepanjang tahun ini bergelut dengan prestasi tidak menentu tetapi berjaya merangkul satu kejuaraan di Terbuka Artik di Vantaa, Finland selain muncul naib juara di Terbuka Denmark, bulan lalu.