sukan

Seorang lagi Juara Dunia lahir dari bumi Malaysia

PEMAIN boling wanita negara, Natasha Mohamed Roslan melakar sensasi di Kuwait apabila meraih pingat emas acara individu pada Kejohanan Boling Dunia di Salmiya pada malam Isnin.

Kejayaan atlet berusia 27 tahun itu sekali gus menamatkan kemarau 12 tahun Malaysia selepas kali terakhir memenanginya di Hong Kong pada 2011.

Menariknya, kemenangan tersebut dirangkul selepas mengenepikan saingan rakan senegara, Sin Li Jane dengan keputusan 2-1 menerusi format tiga permainan terbaik pada aksi yang berlangsung di Kuwait Bowling Sporting Club.

Dalam aksi itu, Natasha bermula baik dalam aksi pertama selepas melakukan 259 jatuhan pin berbanding 194 oleh Li Jane.Pada permainan kedua Li Jane bangkit dengan kemenangan 238-162, namun Natasha enggan mengalah untuk mengungguli aksi penentuan 185-165 untuk mengesahkan emas menjadi miliknya.

Kali terakhir Malaysia meraih emas acara berkenaan ialah menerusi Jacqueline Sijore di Hong Kong pada tahun 2011.Dalam pada itu, menurut laman sesawang www.abf-online.org, pemain Korea Selatan, Hong Hae Ni dan Son Hye Rin masing-masing berkongsi gangsa.

sumber:- SH

“Tahniah Natasha dan Li Jane memenangi emas dan perak pada Kejohanan Dunia,” tulia Hannah di Facebooknya.