sukan

Impian Kedah musnah dibelasah Kuching City

Kedah Darul Aman FC (KDA FC) gagal mara ke saingan separuh akhir Piala Cabaran berdasarkan agregat 0-4 apabila tewas kepada Kuching City FC 0-3 di Stadium Darul Aman, malam tadi.

Satu gol dihasilkan penyerang utama Kuching City, Abu Kamara dan dua gol Pedro Henrique di hadapan penyokong Kedah melenyapkan impian Sang Kenari untuk mara ke saingan separuh akhir Piala Cabaran musim ini.

Tuan rumah terlebih dahulu dikejutkan dengan gol pendahuluan oleh penyerang utama Kuching City FC, Abu Kamara pada minit kelapan yang menanduk kemas bola menewaskan penjaga gawang KDA FC, Kalamullah Al Hafiz hasil dari sepakan penjuru.

KDA FC cuba bangkit dengan melakukan percubaan ke gawang Kuching City melalui penyerangnya Ifedayo Olusegun selang dua minit kemudian namun berjaya diselamatkan oleh Wan Muhammad Azraie Wan Teh.

Abu Kamara sekali lagi mencemaskan gawang KDA FC pada minit ke-20 melaui percubaan leret yang kemudian ditepis keluar Kalamullah.

Kedah cuba memburu gol melalui percubaan tandukan Ifedayu pada minit ke-26 namun penjaga gawang Kuching City lebih bersedia menyelamatkan keadaan.

Dalam usaha KDA FC mencari gol, skuad kendalian Nafuzi Zain dikejutkan dengan layangan kad merah kepada pemain pertahanan Akmal Zahir pada minit ke-32 yang sudah memilki satu kad kuning, apabila mengasari Pedro Henrique dengan menanduk kepala pemain import itu.

Percubaan Sang Kenari yang beraksi dengan 10 pemain untuk mendapatkan gol melalui kapten pasukan Mahuel Ott dan Ifedayo bagaimanapun buntu hingga ke hujung babak pertama.

Bermula babak kedua Kedah hampir menyamakan kedudukan apabila pemain sayap, J Partiban membuat rembatan kencang pada minit ke-49 namun tersasar keatas palang gol dan selang dua minit kemudian giliran Kuching City pula gagal memanfaatkan percubaan yang dilakukan Abu Kamara.

KDA FC terus dikejutkan dengan gol kedua Kuching City melalui ledakan Henrique pada minit ke-72 dari bahagian kiri gawang Sang Kenari.

sumber:- BH

Henrique sekali lagi menjadi wira pasukan Kuching City apabila menambah gol ketiga dua minit sebelum masa perlawanan tamat dan sekaligus meyaksikan Kuching City kendalian Aidil Sharin Sahak mara ke saingan separuh akhir musim ini.