sukan

Saya menyeru kehadiran mereka — Kim Swee

Pengendali Sabah FC, Datuk Ong Kim Swee menyeru penyokong Sang Badak memenuhi Stadium Likas apabila pasukannya berdepan cabaran Hougang United dalam aksi pembukaan Piala AFC malam ini.

Kata Kim Swee, kehadiran penonton tampak menurun sejak kebelakangan ini sedangkan anak-anak buahnya memerlukan sokongan padu penyokong bagi menaikkan semangat mereka untuk menghadapi lawan dari Singa­pura itu.

“Saya perhatikan kehadiran penyokong kebelakangan ini sedikit berkurangan. Saya menyeru kehadiran mereka kerana ia penting untuk memberi semangat buat pasukan.

“Saya faham ini bukan perlawanan hujung minggu tetapi saya yakin penyokong setia akan hadir ke stadium memberi sokongan kerana itu penting bagi menaikkan motivasi kepada pemain baik ketika perlawanan bermula atau berakhir,” kata Kim Swee.

Kata bekas pengendali Harimau Malaya itu, Sabah turun dengan misi mahu menampilkan prestasi terbaik di pentas Asia, dan mengulangi kejutan yang pernah dilakukan oleh Johor Darul Ta’zim (JDT, muncul juara 2015) serta Kuala Lumpur City (naib juara 2022).

“Kita mempunyai objektif dalam setiap kejohanan yang disertai. Sudah tentu kita mahu layak sejauh mungkin dalam Piala AFC seperti yang dilakukan JDT dan Kuala Lumpur tapi kita harus fokus satu demi satu perlawanan, tidak boleh fikir terlampau jauh.

“Pemain tidak ada tekanan kerana mereka mempunyai pengalaman luas di peringkat antarabangsa dan mampu mengawal tekanan dengan baik dan ini adalah kelebihan buat kami tetapi kami tidak mengambil mudah,” katanya.

Selain Hougang, Sabah turut diletak dalam Kumpulan H bersama kelab Vietnam, Hai Pong FC serta PSM Makassar dari Indonesia.

Recent Posts

  • sukan

Sejarah Piala Thomas: Perjalanan pertandingan Badminton

Pendahuluan tentang Piala ThomasPiala Thomas merupakan kejohanan badminton antarabangsa yang telah menjadi salah satu acara paling berprestij bagi pemain badminton… Read More

8 hours ago
  • sukan

Sejarah Badminton: Dari Permulaan Hingga Kejayaan Global

Pengenalan kepada BadmintonBadminton ialah sukan yang dimainkan oleh dua atau empat pemain yang menggunakan racket untuk menghantar shuttlecock ke kawasan… Read More

9 hours ago
  • sukan

‘Ketua Kampung Likas’ luah rasa kecewa dengan ayat ‘nanti kita jumpa’

Pemain pertahanan Sabah FC, Park Tae-su yang dikenali dalam kalangan penyokong sebagai 'Ketua Kampung Likas' meluahkan rasa kecewa selepas kontraknya… Read More

13 hours ago
  • sukan

Figueiredo cetus situasi lucu

Penyerang warisan baharu Harimau Malaya, Joao Figueiredo, mencuri tumpuan bukan sekadar kerana jaringan sulungnya dalam kemenangan 4-0 ke atas Vietnam,… Read More

14 hours ago
  • sukan

‘Kami beri seminggu, kalau tidak segalanya didedahkan’

"Kita bagi tempoh seminggu saja bermula hari ini. Kalau tidak, kita akan buat sidang media dan dedahkan segala-galanya yang orang… Read More

14 hours ago
  • sukan

Indra mahu anak tempatan pecahkan rekodnya

Pemegang rekod penjaring terbanyak sepanjang zaman Liga Super, Indra Putra Mahayuddin meluahkan hasrat untuk melihat anak tempatan memecahkan rekodnya itu… Read More

15 hours ago