sukan

Individu yang kurang didendang di barisan belakang

Pemerhati bola sepak tempatan, Prof Madya Dr Zulakbal Abd Karim menganggap kejayaan gemilang skuad Harimau Malaya di pentas antarabangsa turut didorong ketokohan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin.

Malah katanya, keberanian Hamidin yang memperkenalkan program naturalisasi pada 2018 lalu sebaik beliau dilantik Presiden kini sudah membuahkan hasil.

“Kalau dulu tak ada naturalisasi, saya tak fikir Kim Pan-gon akan berjaya sekarang ini. Kita kena akui fakta kejayaan hari ini juga dibantu sumbangan pemain naturalisasi seperti Paulo Josue, Endrick dos Santos dan beberapa pemain warisan lain.

“Ini langkah sementara (pemain naturalisasi), apabila kita dah kukuh nanti kita boleh fokus kepada pemain tempatan dengan membangunkan akar umbi.

“Kalau bukan dasar ini, saya tak fikir kita akan dapat keputusan begini. Kita jangan terkesan dengan netizen, menang dipuji tapi apabila kalah dihina.

“Tapi kita sebagai jurulatih dan badan bola sepak perlu sentiasa positif dalam bola sepak,” katanya yang menyifatkan langkah jangka pendek FAM itu kini menampakkan hasilnya.

Ujarnya lagi, beliau yakin percaturan Harimau Malaya yang merangka aksi persahabatan dengan pasukan terbaik hasil percambahan idea bersama Pan-gon dan Hamidin.

sumber:- HM

“Pan-gon boleh diibarat baru lagi dalam bola sepak negara. Hamidin pula orang lama banyak pengalaman, jadi Hamidin hadir bagi input mengenai budaya bola sepak kita dan Pan-gon pula menggunakan kepakarannya untuk membimbing pasukan,” katanya.