sukan

Mereka mula sedar — Pan Gon

Barisan pemain Harimau Malaya dianggap sudah sedar bahawa mereka sebenarnya memiliki keupayaan untuk bersaing dengan pasukan besar di Asia.

Perkara itu diakui ketua jurulatih skuad kebangsaan, Kim Pan Gon yang menyifatkan sebelum ini terdapat pemain Harimau Malaya kurang yakin bahawa mereka mempunyai potensi besar untuk beraksi pada tahap terbaik di peringkat antarabangsa.

Pengendali dari Korea Selatan itu berkata, beliau sebenarnya sudah mengetahui keupayaan dan potensi yang dimiliki barisan pemain Harimau Malaya sejak mula-mula mengemudikan pasukan pada awal tahun.

“Ketika saya terima tawaran untuk menjadi ketua jurulatih Malaysia, saya yakin apabila saya melihat skuad kebangsaan Malaysia mempunyai potensi besar, cuma mereka (pemain) tak sedar bahawa mereka cukup bagus.

“Setiap perlawanan kami mahu mendominasi, beraksi dengan agresif dan mempamerkan permainan bola sepak yang baik kepada rakyat Malaysia.

“Jadi kami bekerja keras termasuk semua pemain. Saya selalu katakan kepada pemain bahawa mereka bagus, kadang-kadang mereka tak percaya yang mereka bagus.

“Sekarang saya melihat kami pasukan yang bagus untuk bersaing dengan mana-mana negara, jadi saya gembira melihat perkara itu,” katanya.

Melihat kepada penjelasan Pan Gon, tidak hairanlah mengapa pemerhati bola sepak tempatan, Mohd Sadek Mustafa dan jurulatih berpengalaman, Azraai Khor Abdullah menyifatkan pengendali berusia 54 tahun itu berjaya mengubah mentaliti dan sikap pemain Harimau Malaya di peringkat antarabangsa.

sumber:- BH

Pencapaian paling manis Pan Gon adalah ketika membantu skuad Harimau Malaya menamatkan penantian 42 tahun untuk layak ke pusingan akhir Piala Asia secara merit pada pertengahan tahun lalu.