Wan Kuzain Tidak Akan Sertai

Wan Kuzain Wan Kamal tidak akan menyertai saingan Liga Malaysia bagi musim 2021.

Ini selepas pemain berusia 22 tahun itu dilepaskan oleh kelab Major League Soccer, Sporting Kansas City baru-baru ini, sekali gus menimbulkan spekulasi sama ada beliau akan ke Malaysia.

Namun bapanya, Wan Kamal Wan Napi menafikannya, kerana menurutnya tidak ada pasukan Liga Malaysia yang menghubunginya bagi mendapatkan khidmat Wan Kuzain.

“Ejen Kuzain sedang berusaha dengan beberapa kelab MLS untuk mendapatkan tempat buatnya bagi musim 2020-2021,” katanya kepada Sukanz.

“Tunggu sekitar dua minggu semuanya akan dimuktamadkan.”

Wan Kuzain menyertai Sporting Kansas pada April 2018 dan menghasilkan 6 penampilan dan 1 gol.

Pemain Muda negara yang berkarier di Amerika Syarikat, Wan Kuzain Wan Kamal tidak akan pulang untuk beraksi dalam saingan Liga Malaysia musim hadapan.

Menurut perkongsian Sukanz, bapa Kuzain iaitu Wan Kamal menafikan perkara tersebut dan menegaskan anaknya sedang berusaha mencari kelab lain dalam saingan Major League Soccer (MLS).


“Ejen Kuzain sedang berusaha dengan beberapa kelab MLS (Major League Soccer) untuk mendapatkan tempat buatnya bagi musim 2020-2021. Tunggu sekitar dua minggu (lagi) semuanya akan dimuktamadkan,” kata Wan Kamal.

Wan Kuzain dikaitkan dengan Liga Malaysia setelah beliau tidak diberikan kontrak lanjutan oleh Sporting Kansas City sekaligus dilepaskan pada awal Disember.

“Kelab membuat keputusan untuk tidak menyambung kontrak Eric Dick, Wan Kuzain, Winston Reid dan Richard Sanchez. Kontrak Matt Besler dengan kelab juga kini sudah tamat,” dipetik dari kenyataan yang dikeluarkan oleh Sporting Kansas City.

Untuk rekod, Wan Kuzain sebelum ini pernah menyertai sesi latihan skuad B-23 tahun negara di bawah kendalian Datuk Ong Kim Swee untuk persiapan ke temasya Sukan SEA 2019.

Namun beliau tidak tersenarai dalam kalangan 20 pemain terakhir yang dibawa ke Manila, Filipina ekoran masalah dokumentasi.