Strlker Tempatan Makin Menyerlah

KUALA LUMPUR: Meskipun jent3ra ser@ngan bagi pasukan Liga Malaysia (Liga M) dikuasai pemain imp0rt, pemain tempatan tetap membuktikan mereka turut memiliki b!sa tersendiri.

Dua pemain tempatan iaitu penyrang kebangsaan, Shahrel Fikri Md Fauzi yang beraksi bersama Perak dan Danial Asri (Selangor II) berjaya memperagakan ketaj@man masing masing dengan jumlah gol yang diled@k setakat ini.

Mereka muncul sebagai antara pemain tempatan paling menyerlah musim ini apabila masing masing menjaringkan empat gol dalam sa!ngan Liga Super dan Liga Perdana.

Perkembangan ini jelas menunjukkan pemain tempatan juga mampu bersa!ng dengan aw@ng imp0rt sekiranya tidak diketepikan dan diberi peluang mengemvdi jent3ra ser@ngan sekali gus turut memberi petanda p0sitif kepada skuad kebangsaan

Sebagai rekod, sa!ngan Liga Super menyaksikan penyrang Terengganu FC (TFC), Dominique da Sylva mengunggvli carta penjaring terbanyak selepas tujuh perlawnan apabila meled@k tujuh gol setakat ini.

Mengek0ri rapat adalah penyrang Kedah, Tchetche Kipre dan juga pengg3mpvr Selangor, Ifedayo Olusegun selepas dua pemain itu masing masing menyumbang lima gol untuk membantu pasukan masing masing.

Gonzalo Cabrera (JDT), Kpah Sherman (Kedah), Sanjar Shaakhmedov (TFC), Uche Agba (Melaka) dan Ivan Carlos (Pahang) pula terikat dengan empat jaringan.

Sa!ngan Liga Perdana pula di ungguli penyrang Pulau Pinang, Casagrande yang juga meled@k tujuh gol, diikuti Francis Kone (Kuala Lumpur) dan Endrick Dos Santos (Pulau Pinang) dengan enam gol.

Selain Danial, tiga lagi pemain menyumb@t empat gol dalam sa!ngan Liga Perdana ketika ini iaitu Felix Odili (Kelantan) Patrick Ronaldinho Wleh (Sarawak United) dan Paulo Josue (Kuala Lumpur).