Pengadil Perlawanan JDT dan Terengganu Cetus K0ntr0versi

Isu pengadil Liga Malaysia kembali menjadi perbincangan setelah pengadil yang diberikan tanggungjawab untuk mengendalikan perlawnan antara Terengganu menent@ng Johor Darul Tazim (JDT) dianggap ggal menjalankan tugas.

Pengadil, Wan Muhammad Tarmizi Wan Ibrahim ggal mengesan beberapa ins!den yang melibatkan pemain dari kedua-dua pasukan pada perlawnan semalam.

Wan Tarmizi engg@n memberikan sep@kan penalti kepada Terengganu setelah dua pemain mereka dikas@ri oleh pemain l@wan. Ins!den pertama menyaksikan Rahmat Makasuf ditarik oleh LaVere Corbing-Ong

Ins!den kedua pula melibatkan penyrang imp0rt Terengganu, Dominique Da Sylva yang dikas@ri oleh Natxo Insa dalam kawasan pen@lti JDT.

Selain itu, Wan Tarmizi juga tidak melayangkan kad merah terhadap Dominique setelah pemain itu mengas@ri Natxo dengan menend@ng bahagian d@da pemain itu.

Perlawnan yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dimenangi oleh JDT dimana pemain sayap, Safawi Rasid menjaringkan satu-satunya gol seawal minit ke-4 sekaligus memberi kelebihan buat kelab itu di puncak liga.

Namun, kualiti pengadilan nyata menjadi persoalan dimana untuk perlawnan besar seperti semalam,sepatutnya pengadil yang ditugaskan lebih berkualiti.