Neymar Dibuang Padang

PARIS: Florian Thauvin menamatkan der3tan 20 perlawnan tanpa kemenangan Marseille ke atas Paris Saint-Germain (PSG) yang sekali lagi tew@s 0-1 dalam aksi yang dicem@ri ins!den pergadvhan.

Juara Ligue 1 itu turut menyaksikan bintangnya Neymar yang baru kembali daripada kuar@ntin dibuang padang selepas bertindak balas kepada ej3kan berbavr perkavm@n.

Pemain sayap Perancis Thauvin terlepas hampir semua perlawnan musim lalu akibat k3ceder@an buku lali tetapi remb@tannya pada minit ke-31 di Stadium Parc des Princes memberikan kemenangan pertama ke atas PSG sejak November 2011.

“Ia kemenangan penting, ia bersejarah. Kemenangan yang bagus, seng!t dan jelas sekali yang sukar,” kata pengendali Marseille, Andre Villas-Boas.

PSG, yang tew@s pada final Liga Juara-Juara kepada Bayern Munich bulan lalu, kini tewas dua perlawnan pertama musim ini tanpa menjaringkan gol buat pertama kali sejak musim 1978-79.

Tugas berat menanti skuad kendalian Thomas Tuchel yang akan mengharungi jadual padat bulan ini, dengan Neymar berdepan penggantvngan kerana men@mpar pertah@nan Marseille, Alvaro Gonzalez dalam pergadvhan yang berakhir dengan lima kad merah.

“Tidak ada ruang untuk perkavman dalam bola sepak tetapi saya tidak rasa itu puncanya… kami akan melihatnya,” kata Villas-Boas.

Pemain PSG yang dilay@ngkan kad merah ialah Neymar, Layvin Kurzawa dan Leandro Paredes manakala dari Marseille ialah penyrang Argentina, Dario Benedetto dan bek kira, Jordan Amavi.