Kesilapan Pertahanan Hadiah Untuk JDT

PENDAHULU Liga Super, Johor Darul Tazim (JDT) mengukuhkan cengk@man puncak liga selepas menew@skan Terengganu FC (TFC) 1-0 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, di Gong Bad@k, Kuala Terengganu sebentar tadi.

Kemenangan tipis skuad Harim@u Selatan itu adalah hasil kesilapan pertah@nan TFC, Argzim Redzovic men0lak bola ke belakang yang ggal dibaca penjaga gol sehingga berjaya dihidu ay@m tambatan pelawat berasal dari Dungun, Terengganu, Safawi Rasid.

JDT yang masih segar hasil kemenangan besar 7-0 ke atas Perak minggu lalu terlebih dahulu mencem@skan bent3ng pertah@nan tuan rumah apabila mendapat peluang terbaik pada minit ketiga menerusi penyrang, Diogo Santo yang merebvt bola daripada Muhammad Mohd Fauzi, namun rembat@nnya sedikit sipi melepasi tiang gol.

Pada minit ke-11, Safawi sekali lagi berpeluang untuk melebarkan jaringan kedua peribadinya apabila berjaya melakukan remb@tan kenc@ng dalam kotak penalti, tapi berjaya dihal@ng pertah@nan, Hafizal Alias.

Skuad P3nyu yang dilihat lebih banyak bertahan sekali lagi diuji juga melalui Safawi pada minit ke-35 selepas pemain itu bijak melol0skan diri sebelum melakukan remb@tan dari sebelah kanan pintu gol tapi berjaya dipat@hkan pertah@nan, Arif Fadzilah Abu Bakar.

Selepas kerap ditek@n, skuad kendalian Nafuzi Zain mendapat peluang terbaik untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-42 hasil sep@kan percuma kapten, Lee Tuck yang singgah di kepala Redzovic namun tandvkan pemain kelahiran Montenegro itu melepasi pal@ng gol.

Sepanjang babak pertama, skuad kendalian Benjamin Mora lebih banyak mend0minasi permainan manakala skuad TFC dilihat bergelvt untuk memec@h bent3ng pertah@nan pelawat yang diketuai Aidil Zafuan Abd Radzak.

Bersambung babak kedua, skuad tuan rumah memperkemaskan gerakan apabila berjaya melakukan percubaan menarik namun masih ggal memec@h kebuntuan gol hingga tamat perlawnan.