Kelantan FC muncul jagoan Che Siti Wan Kembang

Kelantan FC membuktikan mereka jagoan di negeri Che Siti Wan Kembang apabila berjaya menewaskan Kelantan United FC 2-0 pada aksi Liga Perdana di Stadium Sultan Muhammad IV, di sini, sebentar tadi.

Kelantan FC yang turun sebagai pelawat terlebih dahulu bersorak gembira apabila memeperoleh jaringan pertama menerusi sepakan penalti yang disempurnakan oleh Jack Hindle pada minit ke-15.

Sepakan itu terhasil apabila pemain tuan rumah Mohamad Qayyum Marjoni Sabil membentes Muhammad Haziq Mohd. Subri dalam kotak penalti.

Lima minit berselang pelawat terlepas peluang untuk meng3gar jaringan tuan apabila sepakan percuma Natanael Ringo hanya beberapa inci sahaja tersasar dari pintu gol tuan rumah meskipun Mohamad Fikri Che Soh sudahpun tertewas.

Tersentak dengan jaringan pelawat, Kelantan United cuba bangkit menerusi tandukan striker import mereka Gassama Alfusainey pada minit ke-38.

Menuju minit-minit akhir perlawanan, tuan rumah terus kecewa untuk mengikat kedudukan apabila sepakan percuma Mohamad Qayyum tinggi melewati gawang gol Kelantan FC.

Masuk babak kedua, tuan rumah dilihat bekerja keras untuk mendapatkan jaringan penyamanan namun ketumpulan penyudah menafikan hak tersebut.

Tuan rumah yang dilihat seolah-olah sedikit leka untuk mendapatkan jaringan penyamaan dik3jutkan sepakan lintang Hindle pada minit ke-52 tetapi saya ia sekadar melintasi pintu gol tuan rumah sahaja.

Minit ke-63, Kelantan FC dirundung mal@ng apabila Hindle yang diperintah  keluar padang oleh pengadil perlawanan Abdul Rahman Wahab selepas menerima dua kad kuning akibat kek@saran dilakukan keatas Shuhei Fukai.

Walaupun terpaksa beraksi dengan 10 pemain, Kelantan FC terus kental bertahan menahan asakan bertali arus tuan rumah.

Pemain gantian, Nurshamil Abd Ghani membunuh sisa-sisa perjuangan Kelantan United dengan mel3dakkan gol kedua  (TRW) pada masa tambahan babak kedua untuk mencvri tiga mata pada perlawanan tersebut.