Dua Pemain Kedah dan Pegawai TFC di denda

Jawatankuasa Tatatertib FAM dalam mesyuarat kali ketiga bagi p3nggal 2021-2025 pada Jumaat, 30 April 2021 telah mencapai keputusan berikut:

1. Pegawai-pegawai Pasukan Terengganu FC

Kesalahan: Mel@nggar Artikel 54 (b) Kod Tatatertib FAM iaitu perlakuan pegawai-pegawai pasukan Terengganu FC terhadap kumpulan pengadil pada perlawanan Liga Super 2021, Sabah FC lwn Terengganu FC di Stadium Likas, Kota Kinabalu pada 21 Mac 2021.

Hukuman: Pegawai-pegawai pasukan Terengganu FC dikenakan hukvman denda sebanyak RM20,000 akibat daripada tindakan mereka yang berkelakuan tidak wajar kerana telah mengvgut dan/atau mengganggv kumpulan pengadil semasa dan selepas perlawanan sehingga memerlukan campur tangan pihak polis.

Pegawai-pegawai pasukan Terengganu FC juga diberi am@ran keras dan hvkuman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama. Keputusan ini boleh dirayu.

2. Pengurus Pasukan Terengganu FC – Zul Fadli Rozi

Kesalahan: Mel@nggar Artikel 59 Kod Tatatertib FAM iaitu kelakuan yang tidak bersemangat sukan dan cubaan meny3rang kumpulan pengadil pada perlawanan Liga Super 2021, Sabah FC lwn Terengganu FC di Stadium Likas, Kota Kinabalu pada 21 Mac 2021.

Hukvman: Bagi pertuduhan pertama, pegawai ini dikenakan hukvman penggantvngan dua perlawanan dan denda sebanyak RM10,000 akibat daripada tindakannya yang berkelakuan tidak bersemangat sukan terhadap Pengadil Perlawanan dan/atau kumpulan Pengadil Perlawanan apabila setelah tamat perlawanan di atas, beliau telah mengeluarkan kata-kata k3sat ke arah Pengadil Perlawanan dan/atau kumpulan Pengadil Perlawanan.

Bagi pertudvhan kedua, pegawai ini dikenakan hukvman penggantvngan dua perlawanan akibat daripada tindakannya yang berkelakuan tidak bersemangat sukan terhadap Pengadil Perlawanan dan/atau kumpulan Pengadil Perlawanan apabila setelah tamat perlawanan di atas, beliau telah cuba meny3rang Pengadil Perlawanan dan/atau kumpulan Pengadil Perlawanan yang ingin masuk ke bilik persalinan pengadil.

Penggantvngan empat perlawanan yang dikenakan ke atas pegawai ini adalah seperti berikut, tertakluk kepada sebarang pindaan jadual perlawanan oleh pihak penganjur:

i. Perlawanan Liga Super 2021, Terengganu FC lwn Penang FC pada 1 Mei 2021.

ii. Perlawanan Liga Super 2021, Terengganu FC lwn UiTM FC pada 4 Mei 2021.

iii. Perlawanan Liga Super 2021, Selangor FC lwn Terengganu FC pada 9 Mei 2021; dan

iv. Perlawanan Liga Super 2021, Terengganu FC lwn Perak FC pada 9 Julai 2021.

Pegawai ini juga diberi am@ran keras dan hukvman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama. Keputusan ini boleh dirayu.

3. Pegawai Pasukan Terengganu FC – Mohd Shukri Che Zakaria

Kesalahan: M@langgar Artikel 59 Kod Tatatertib FAM iaitu kelakuan yang tidak bersemangat sukan pada perlawanan Liga Super 2021, Sabah FC lwn Terengganu FC di Stadium Likas, Kota Kinabalu pada 21 Mac 2021.

Hukvman: Pegawai ini dikenakan hukuman penggantvngan dua perlawanan dan denda sebanyak RM5,000 akibat daripada tindakannya yang berkelakuan tidak bersemangat sukan apabila mengeluarkan kata-kata k3sat ke arah Penolong Pengadil 1, Mohd Junaidy Abd. Samad semasa perlawanan tersebut.

Penggantvngan dua perlawanan yang dikenakan ke atas pegawai ini adalah seperti berikut, tertakluk kepada sebarang pindaan jadual perlawanan oleh pihak penganjur:

i. Perlawanan Liga Super 2021, Terengganu FC lwn Penang FC pada 1 Mei 2021.

ii. Perlawanan Liga Super 2021, Terengganu FC lwn UiTM FC pada 4 Mei 2021.

Pegawai ini juga diberi am@ran keras dan hukvman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama. Keputusan denda boleh dirayu.

4. Pemain Kedah Darul Aman FC – Mohd Fadzrul Danel Mohd Nizam

Kesalahan: M@langgar Artikel 51.1 (a) Kod Tatatertib FAM iaitu salah laku terhadap pegawai pertandingan pada perlawanan Liga Super 2021, Kedah Darul Aman FC lwn Terengganu FC di Stadium Darul Aman, Alor Setar pada 9 April 2021.

Hukvman: Pemain ini dikenakan hukvman penggantvngan empat perlawanan termasuk satu penggantungan perlawanan secara automatik dan didenda sebanyak RM10,000 akibat daripada kad merah yang diterimanya pada perlawanan tersebut.

Penggantvngan empat perlawanan yang dikenakan ke atas pemain ini adalah seperti berikut, tertakluk kepada sebarang pindaan jadual perlawanan oleh pihak penganjur:

i. Perlawanan Liga Super 2021, Perak FC lwn Kedah Darul Aman FC pada 17 April 2021 (penggantvngan automatik).

ii. Perlawanan Liga Super 2021, Melaka United FC lwn Kedah Darul Aman FC pada 30 April 2021.

iii. Perlawanan Liga Super 2021, Kedah Darul Aman FC lwn Johor Darul Ta’zim pada 4 Mei 2021; dan

iv. Perlawanan Liga Super 2021, Sabah FC lwn Kedah Darul Aman FC pada 8 Mei 2021.

Pemain ini juga diberi amaran keras dan hukuman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama. Keputusan boleh dirayu.

5. Pemain Kedah Darul Aman FC – Rodney Celvin Akwensivie

Kesalahan: Mel@nggar Artikel 50.1 (d) Kod Tatatertib FAM iaitu salah laku terhadap pihak lawan atau individu selain daripada pegawai perlawanan pada perlawanan Liga Super 2021, Kedah Darul Aman FC lwn Terengganu FC di Stadium Darul Aman, Alor Setar pada 9 April 2021.

Hukuman: Pemain ini dikenakan hukuman penggantvngan dua perlawanan termasuk satu penggantvngan perlawanan secara automatik akibat daripada kad merah yang diterimanya pada perlawanan tersebut.

Penggantvngan dua perlawanan yang dikenakan ke atas pemain ini adalah seperti berikut, tertakluk kepada sebarang pindaan jadual perlawanan oleh pihak penganjur:

i. Perlawanan Liga Super 2021, Perak FC lwn Kedah Darul Aman FC pada 17 April 2021 (penggantvngan automatik); dan

ii. Perlawanan Liga Super 2021, Melaka United FC lwn Kedah Darul Aman FC pada 30 April 2021.

Pemain ini juga diberi am@ran keras dan hukuman yang lebih berat akan dikenakan jika mengulangi kesalahan yang sama. Keputusan tidak boleh dirayu.