Temasya Sukan Sea di Hanoi, Vietnam bakal dijadikan medan persiapan terakhir sebelum skuad bawah 23 (B-23) tahun negara bersaing di pusingan akhir Piala Asia B-23 di Uzbekistan, dari 1 hingga 19 Jun ini.

Pengendali pasukan, Brad Maloney berkata, memandangkan Sukan Sea akan berlangsung pada 12 hingga 23 Mei ini, beliau akan terus mempersiapkan pasukan untuk menghadapi Piala Asia itu.

Kita merancang untuk memanggil latihan pusat bermula 19 April ini dengan perbincangan bersama kelab dalam saingan Liga Malaysia sedang berjalan.

Kita akan berlatih dalam negara dan mengadakan sekurang-kurangnya tiga aksi persahabatan sebelum ke Hanoi. Di Sukan Sea itu nanti, kita akan gunakan sebaiknya peluang untuk mempersiapkan pasukan ke Piala Asia.

“Pasukan di rantau ini berkualiti dan sudah cukup mempersiapkan pasukan nanti, sekali gus memberi cabaran bermakna di Piala Asia,” katanya ketika dihubungi Arena Metro.

Di Uzbekistan itu nanti, skuad negara diundi dalam Kumpulan C bersama Korea Selatan, Thailand dan Vietnam dengan pencapaian terbaik negara adalah pada 2018 apabila skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee ketika itu mara hingga ke suku akhir.

Sementara itu, ditanya mengenai sasaran di Sukan Sea nanti, Maloney menjelaskan pasukannya akan cuba memberi saingan terbaik dan akan memperbaiki pencapaian tiga tahun lalu di temasya Manila, Filipina.

Buat masa ini belum ada sasaran, tetapi kita akan berikan aksi terbaik.

“Jika kita mampu mengumpulkan skuad terbaik, saya percaya kita boleh pergi jauh dalam Sukan Sea dan Piala Asia,” katanya.

sumber:- HM

Tiga tahun lalu, skuad bola sepak lelaki negara pulang awal apabila gagal melepasi peringkat kumpulan, sekali gus antara pencapaian buruk di Sukan Sea.