Sukan

Komen Faisal Halim secara peribadi

“Cuma kita perlukan sikit masa lagi untuk perbetul apa yang perlulah pasukan kita.”

Itu keyakinan tonggak sayap skuad Harimau Malaya, Muhammad Faisal Abdul Halim yang percaya corak permainan pasukan negara bakal berubah tidak lama lagi.

Katanya, sejak jurulatih baharu dari Korea Selatan, Kim Pan-gon membimbing pasukan, sudah banyak perubahan dilakukan.

Secara peribadi, memang sangat gembira berada dalam skuad ini, memang kita semua gembira bermain di bawah jurulatih Kim (Pan-gon).

Semua gembira berjalan dengan lancar, kalau kita tengok dari segi dua perlawanan itu (aksi persahabatan dengan Filipina dan Singapura) memang ada perubahan daripada pasukan kita.

Cuma kira perlukan sikit masa lagi untuk perbetul apa yang perlulah pasukan kita. Saya rasa pasukan di bawah jurulatih akan dapat kejayaan,” katanya yang lebih popular dipanggil Mickey.

Selepas menempuh tiga aksi persahabatan dengan menewaskan Filipina 2-0 dan kelab Singapura, Albirex Niigata 3-0, skuad negara tumbang 1-2 di tangan Singapura.

Ujar Faisal, pemain negara dilihat berjaya menyesuaikan diri dengan gaya permainan baharu yang diterapkan Pan-gon.

Bagi saya ini adalah perubahan yang cepat yang kira nampak dan membanggakan saya…sebagai pemain pun bangga dalam skuad ini dan kita dapat perubahan apa yang kita nak sebelum ini.

“Apa saya boleh kata, jurulatih Kim dan lain-lain memang berkerja keras untuk ubahkan pasukan negara kita di tahap terbaik,” kata pemain Terengganu FC itu.

Ujian sebenar Malaysia adalah pada Jun nanti apabila skuad negara akan mengharungi kempen Kelayakan Piala Asia 2023 yang dijadual berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil.

sumber:- HM

Skuad kendalian Pan-gon diundi dalam Kumpulan E bersama Bahrain, Turkmenistan dan Bangladesh.