TIGA pemain bintang – Indra Putra Mahayuddin, Wan Zack Haikal Wan Noor dan Ahmad Syamim Yahya akan terus memperkuatkan Perak FC dalam saingan Liga-M musim ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Perak FC Yunus Zakaria berkata tiga pemain berpengalaman baru-baru ini menandatangani kontrak dengan The Bous Gaurus. Menurut Yunus, peminat dan penyokong tidak perlu risau dengan acara terbaru di kem Perak FC, walaupun Liga-M akan bermula bulan depan. Indra, Wan Zack dan Syamim antara pemain baharu yang kami tandatangani musim ini.

Tetapi kami tidak dapat mendaftarkan mereka kerana embargo pendaftaran Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA). Walaupun mereka tidak boleh bermain pada awal musim, mereka sudah mempunyai kontrak dengan kami. Kami dijangka mendaftarkan nama mereka pada jendela perpindahan kedua pada Mei tahun depan.

“Ingin saya tegaskan, walaupun tidak boleh didaftarkan buat masa ini, mereka tetap pemain Perak FC. Jika ada mana-mana pasukan yang berminat, mereka perlu menghubungi kami,” katanya kepada Sukan Sinar pada Isnin.

Perak FC yang bakal beraksi dalam Liga Premier musim ini sedang bergelut bagi menjelaskan hutang melibatkan tunggakan gaji termasuk skuad Piala Presiden dan Piala Belia yang berjumlah hampir RM1.8 juta.

Kebanyakan hutang itu didapati berkait dengan tunggakan pemain import seperti Leandro Dos Santos, berjumlah RM 614,301.44 tidak termasuk faedah tambahan 5%, Raianderson de Costa Morais (RM 526,935.92 dengan faedah 5%) dan Jeon Hyo Seok (419 RM). 080).

Akibatnya, Perak FC tidak boleh mendaftarkan pemain baharu termasuk pemain import untuk saingan Liga-M 2022. Mengulas lanjut, Yunus berkata, pihaknya akan membuat kenyataan kepada media dalam masa terdekat bagi memberi penjelasan lanjut berhubung perkara itu.

Untuk makluman, kami telah mengambil alih Perak FC pada 24 Disember tahun lepas dan memulakan sesi latihan pada awal Januari 2022 iaitu lewat sebulan berbanding pasukan lain. Sekiranya kami gagal mendaftarkan Indra, Wan Zack dan Syamim, kami perlu menunggu jendela perpindahan pada bulan Mei. Lapan perlawanan telah pun berlangsung pada masa itu.

sumber:- SH

“Apapun, kami cuba elakkan daripada pelan B. Kalau boleh kami nak kekal dengan pelan A yang mana semua pemain dapat bermain daripada awal musim,” jelasnya.