Selepas Myanmar menarik diri pada saat-saat akhir daripada kejohanan AFF B-23 2022, pasukan Harimau Muda “menang secara percuma” pada aksi pertama Kumpulan B yang akan berlangsung petang ini.

Perkembangan itu diumumkan oleh presiden AFF Mejar Jeneral Khiev Samet dalam satu kenyataan, berkata penarikan balik itu dibuat oleh Persatuan Bola Sepak Myanmar (IFF) selepas masalah C0vid-19 yang melanda pasukan Velizar Popov.

Adalah menyedihkan apabila mengetahui pasukan Myanmar terpaksa bersara daripada Kejohanan AFF B-23 2022. Kami faham pasukan itu sememangnya tidak sabar-sabar untuk melancarkan kempen dan peminat juga tidak sabar untuk melihat pasukan mereka, tetapi dengan kesihatan dan keselamatan semua pihak yang terlibat, kami memahami keputusan yang perlu dibuat oleh negara.

 

“Kami berdoa agar mereka yang dijangkit! dapat segera s3mbuh,” katanya. Untuk rekod, Burma bukanlah pasukan pertama yang menarik diri daripada kejohanan di Kemboja. Terdahulu, pasukan Indonesia yang mengundi bersama Malaysia dalam Kumpulan B turut membuat keputusan sama untuk menarik diri kerana isu C0vid-19 yang melanda pemain.

sumber:- SH

Ketika ini, saingan Kumpulan B hanya tertumpu kepada dua pasukan iaitu Malaysia dan Laos dan kedua-dua negara itu bakal bertemu Jumaat ini bagi menentukan juara Kumpulan B di Stadium Prince di Kemboja.