Sukan

Maloney bersuara isu Kejuaraan AFF dibatalkan

Selepas Indonesia dan Burma menarik diri daripada kejuaraan Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) 2022 U23 (B-23), timbul khabar angin bahawa pertandingan itu akan dibatalkan.

Mana tidaknya, saingan nampaknya tidak sengit ketika ini, apatah lagi ketika ini hanya terdapat dua pasukan dalam Kumpulan B iaitu Malaysia dan Laos. Bagaimanapun, pengendali pasukan kebangsaan B-23, Brad Maloney optimis kejohanan itu akan diteruskan kerana tidak pernah mendengar khabar angin pertandingan itu akan dibatalkan.

Saya tidak mendengar mengenainya (pembatalan kejuaraan AFF B-23 2022). Jadi saya tidak boleh berkata apa-apa kerana saya tidak mendengarnya,kata Maloney sebentar tadi pada sidang media maya. Terdahulu, pasukan Maloney dijadual men3ntang Burma di Stadium Prince pada perlawanan pertama Kumpulan B petang itu. Bagaimanapun,

Myanmar terpaksa menarik diri hanya beberapa jam sebelum perlawanan kerana pemain mereka dijangkit! C0VID-19, yang mengakibatkan perlawanan dibatalkan. Mengulas mengenai penarikan diri pada saat akhir Myanmar, Maloney berkata situasi itu tidak dapat dielakkan kerana faktor keselamatan dan kesihatan perlu diutamakan. Kami menghormati keputusan mereka.

sumber:- BH

Ini sesuatu yang tidak boleh dijangka, tetapi ia perlu dilakukan demi keselamatan semua pihak, katanya. Keputusan Burma akan menyaksikan Malaysia menentang Laos pada hari Jumaat, yang akan menentukan juara kumpulan dan layak secara automatik ke separuh akhir. Hanya tiga juara kumpulan dan satu naib juara akan mara ke separuh akhir pada 24 Februari, dengan perlawanan akhir dijadualkan pada 26 Februari.