Sukan

Alif tidak rela hilang posisi

Pemain tengah skuad Bawah 23 tahun negara (B-23), Muhamad Alif Abdul Mutalib tidak ‘rela’ posisinya itu diambil pemain lain sekali gus bersedia memberikan persembahan terbaik sepanjang tempoh sesi latihan bagi mengharungi Kejuaraan B-23 AFF 2020 di Kemboja, dua minggu lagi.

Kali terakhir pemain terbabit beraksi untuk pasukan adalah pada Kelayakan Piala Asia B-23 2022 sebelum terpaksa diketepikan kerana mengalami kecederaan.

Muhamad Alif berkata, dia mempunyai misi yang harus diselesaikan sekali gus mahu posisi tengah dikembalikan kepadanya supaya dapat mampu membantu pasukan mencipta keputusan positif.

Persaingan amat tinggi dan sebelum ini pun saya tidak dapat sertai pasukan kerana kecederaan. Tempat saya pun sudah diisi dengan pemain lain jadi saya akan bekerja keras untuk mendapatkan semula tempat saya.

Saya mahu buktikan yang terbaik dan mampu membantu pasukan pada kejohanan kali ini. Saya juga mensasarkan untuk meledak gol buat pasukan selepas membuat bantuan gol ketika pertandingan sebelum ini.

“Semua pemain pun pasti mahu memberikan yang terbaik kerana kami letakkan untuk menjadi juara dalam mana mana pertandingan yang kami sertai,” katanya.

Sebagai rekod, kali terakhir Alif bersama skuad negara adalah ketika mengharungi Kelayakan Piala Asia B-19 2020 di Kemboja namun pusingan akhir yang berlangsung di Uzbekistan itu terpaksa dibatalkan susulan C0vid-19.

Dalam masa sama, pemain Johor Darul Ta’zim II (JDTII) itu turut mengharapkan penyokong akan sentiasa mendoakan kejayaan skuad B-23 meskipun skuad kebangsaan ‘dibantai’ susulan kegagalan di Piala Suzuki AFF 2020.

“Kita ambil apa yang positif kerana apa yang penting adalah buat yang terbaik. Kita perlukan sokongan daripada penyokong kerana doa daripada mereka pun adalah salah satu sebab kita boleh berjaya,” katanya.

sumber:- HM

Pada aksi di Kemboja, skuad bimbingan Brad Maloney diundi dalam Kumpulan B bersama Myanmar, Laos dan juara bertahan, Indonesia.