Sukan

Hampir pasti sertai pasukan baharu

Selepas mengikat striker kebangsaan Liberia, Kpah Sherman kelmarin, Terengganu Football Club TFC Sdn Bhd kini membvru pemain kebangsaan Filipina, Manuel Ott bagi memperkemaskan jentera tengah skuad Penyu bagi musim depan.

Bekas arkitek Melaka United musim ini itu dikatakan hampir pasti menyarung jersi skuad kendalian Nafuzi Zain selepas perbincangan antara TFC Sdn Bhd dengan ejen pemain itu menunjukkan tanda positif.

Ott yang beraksi cemerlang dengan skuad Hang Tuah musim ini bakal mengisi kuota pemain ASEAN selepas rakan senegaranya, Carli De Murga dilepaskan skuad itu. Bagaimanapun menurut sumber TFC, rundingan lanjut masih lagi diteruskan bagi mengelak perkara berbangkit timbul selain kelab mengamalkan perbelanjaan berhemah.

Insya-Allah jika perbincangan selesai, kita akan umumkan nama pemain kelahiran Jerman yang mendapat taraf kerakyatan Filipina itu bagi mengisi kuota ASEAB bagi menggantikan ketua pasukan, De Murga yang tidak disambung kontrak.

Kehadiran pemain itu nanti bagi memperkukuhkan jentera tengah selepas pemain kelahiran Mali, Makan Konate dan pemain berasal dari Ivory Coast, Dechi Marcel dilepaskan sebelum ini.

“Selain pemain tengah berusia 29 tahun itu yang pernah beraksi dengan kelab Ratchaburi dalam Liga Thailand, barisan jurulatih juga sedang meneliti dan menilai tiga nama bagi mengisi posisi pertahanan.

“Kita harapkan semuanya berjalan lancar kerana misi kita adalah untuk memburu kejuaraan musim depan selain melangkah ke pentas Piala AFC musim 2023 selepas gagal melakukannya musim ini,” katanya ketika dihubungi.

Terdahulu TFC Sdn Bhd mengumumkan lima pemain importnya musim ini iaitu Konate, Marcel, Murga, Masaki Watanabe dan penyerang kelahiran Brazil, David Da Silva tidak disambung kontrak musim depan. Turut angkat kaki dua pemain tempatan, Nasir Basharudin dan Muhammad Mohd Fauzi.

sumber:- BH

Dua pemain Terengganu FC II (TFC II) iaitu Jordan Mintah (Striker) dan Argzim Redzovic (pertahanan) serta pemain tengah TFC kelahiran Bahrain, Habib Haroon dikekalkan.