Melangkah ke separuh akhir bukan kayu pengukur untuk memperoleh keputusan positif namun lebih kepada fokus, semangat mahu menjulang trofi dan kehebatan taktikal jurulatih menentukan mereka menempah tiket final Piala Malaysia.

Tiga perkara itu ditekankan pemerhati dan bekas pemain kebangsaan, Datuk Jamal Nasir Ismail berdasarkan pengalamannya sebelum ini yang melihat setiap pasukan beraksi dengan kekuatan luar biasa untuk mencapai kejayaan apabila berjaya melangkah ke separuh akhir.

Berdasarkan kepada pemerhatian beliau, skuad kendalian Nafuzi Zain kemungkinan mempunyai kelebihan pada perlawanan pertama bertemu Johor Darul Ta’zim (JDT) dengan barisan pemain mereka sudah tentu mahu membawa bekalan selesa apabila berkunjung ke Stadium Sultan Ibrahim kelak.

Beliau berkata, pertemuan membabitkan Kuala Lumpur City FC men3ntang Melaka United pula lebih ‘berat’ kepada skuad The City Boys berdasarkan corak permainan konsisten pada perlawanan terdahulu.

Masuk saja separuh akhir, kekuatan pasukan bukan lagi jadi kayu pengukur malah saya dapat melihat Terengganu mungkin meraih keputusan positif pada perlawanan pertama malam esok kerana pemainnya sudah pasti bersemangat mahu menempah tiket ke akhir.

JDT mungkin terlalu banyak memenangi trofi boleh hilang fokus atau kurang bersemangat seperti Terengganu sekali gus boleh memerangkap mereka.

“Kuala Lumpur City di bawah kendalian Bojan Hodak mempunyai barisan pemain yang sentiasa fokus di atas padang dan bijak menterjemahkan setiap taktikal diterapkan oleh jurulatih,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Mengikut rekod lima pertemuan membabitkan Terengganu dan JDT sebelum ini menyaksikan skuad Penyu mencatatkan dua kemenangan, dua seri manakala JDT pula berjaya memperoleh tiga kemenangan.

Rekod pertemuan membabitkan Kuala Lumpur dan Melaka pula sejak 2018 adalah seimbang apabila mereka hanya bertemu dalam tiga perlawanan dengan masing-masing mencatat satu kemenangan dan seri.

Sementara itu, Jamal berkata, setiap pasukan yang melangkah ke peringkat separuh akhir akan mempamerkan aksi luar biasa sekali gus rekod pertemuan membabitkan kedua-dua pasukan tidak mempengaruhi keputusan terbabit.

sumber:- HM

“Saya bercakap berdasarkan fakta dan pengalaman kerana setiap kali melangkah ke separuh akhir, prestasi pasukan sudah berubah dengan pemain secara tiba-tiba beraksi di luar prestasi masing-masing kerana mahu mendakap piala tertua asia tenggara itu,” katanya.