Kuala Lumpur City (KL City) mencipta sejarah di pentas Piala Malaysia musim ini apabila berjaya melayakkan diri ke pusingan kalah mati buat kali pertama sejak 1992 selepas menewaskan Penang 1-0 di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, malam tadi.

Ketua jurulatih skuad City Boys, Bojan Hodak turut mengakui berbangga dengan pencapaian pasukannya musim ini hingga mara ke peringkat suku akhir saingan Piala Malaysia selepas 29 tahun.

Malah, mereka juga kini berpotensi besar untuk muncul juara Kumpulan A dan akan berdepan Selangor di suku akhir sekiranya berjaya menewaskan Sri Pahang FC di Stadium Darul Makmur, Rabu ini.

“Satu perasaan yang hebat apabila KL (City) layak ke peringkat seterusnya kerana selepas tahun 1992, KL tidak pernah layak ke suku akhir.

“Ia pasti perkara yang bagus untuk kelab, tapi seperti saya katakan, ia akan menjadi sangat sukar bagi kami untuk perlawanan seterusnya,” kata Hodak.

Sebagai rekod, KL City yang sebelum ini dikenali Kuala Lumpur pernah muncul juara tiga kali berturut-turut Piala Malaysia pada 1987,1988 dan 1989.

Sementara itu, ketua jurulatih Penang, Tomas Trucha menyerahkan kepada pihak pengurusan kelab untuk menentukan masa depannya bersama skuad Harimau Kumbang.

Masa depan Trucha menjadi tanda tanya selepas prestasi buruk Penang dalam saingan Piala Malaysia musim ini, walaupun mempamerkan persembahan memberangsangkan di Liga Super dengan menduduki tangga ketiga.

Pengendali berusia 50 tahun itu bagaimanapun menegaskan bahawa dia masih memiliki kontrak bersama pasukan itu dan bekerja keras membentuk pasukan untuk musim depan.

“Ia terpulang kepada pengurusan untuk memaklumkan bagaimana situasi sebenar. Saya masih memiliki kontrak dengan kelab dan saya bekerja keras untuk membentuk pasukan bagi musim depan,” katanya.

Trucha mengakui masalah kecederaan yang membelenggu pemain utama menjadi antara punca mereka berdepan kesukaran meneruskan persembahan cemerlang seperti di Liga Super.

“Kami hilang tujuh pemain, mungkin orang tak memahami. Sama seperti saya katakan sebelum Piala Malaysia, kami bekerja keras dalam liga, beberapa pemain berdepan kecederaan dan sejujurnya mereka belum pulih sepenuhnya.

sumber : BH

“Jadi kami cuba bertahan, bekerja keras dengan apa yang kami ada dan saya gembira dengan apa yang mereka lakukan hari ini,” katanya.