Sukan

Syazwan Zainon faktor beliau tersenarai dalam penjaring terbanyak

PEMAIN sayap Kedah Darul Aman (KDA) FC, Syazwan Zainon menyifatkan dua jaringannya membantu menewaskan Kelantan United (KU) FC 3-0 pada aksi Kumpulan C Piala Malaysia 2021 adalah hasil kerjasama berpasukan.

Pemain berusia 31 tahun itu berkata, kemenangan pada aksi pertama yang diraih pada Isnin di Stadium Darul Aman diharapkan mampu memacu motivasi pasukannya untuk terus meraih kemenangan demi kemenangan pada perlawanan seterusnya.

Menurutnya berharap momentum yang diperoleh itu mampu diteruskan pada perlawanan kedua bertemu Melaka United (MU) FC pada Khamis ini di Alor Setar.

Dua jaringan ini adalah bantuan dan gerakan dari rakan pasukan. Saya tidak letak sasaran (jaringan pada saingan Piala Malaysia 2021) kerana yang penting pasukan layak ke final.

Keharmonian pasukan membuatkan saya seronok untuk bermain di sini. Barisan jurulatih yang baik dan sokongan pemain-pemain lain sentiasa memberikan sokongan sewaktu kita rasa putus asa membolehkan saya mampu bangkit kembali,” katanya pada sidang akhbar di Stadium Darul Aman pada Isnin.

Mengulas lanjut, Syazwan tidak meletakkan harapan tinggi untuk dipanggil menyertai skuad kebangsaan jika prestasinya terus konsisten pada saingan Piala Malaysia kali ini.

Jelasnya akan menyahut panggilan Harimau Malaysia jika diperlukan namun buat masa sekarang keutamaannya adalah membantu skuad hijau kuning.

Saya akui prestasi saya kadang-kadang tidak menentu namun saya mengharapkan momentum yang diperolehi ini akan dapat diteruskan terutamanya menjelang aksi men3ntang MU FC nanti.

 

“Kami juga tidak boleh berasa selesa dengan kemenangan ini kerana lawan lain pastinya akan memberikan t3ntangan sengit kepada kami selepas dianggap pasukan pilihan dalam Kumpulan C,” ujarnya.

 

sumber:- SH

Syazwan kini bersama striker KL City FC, Romel Morales dan striker Sarawak United, Uche Agba muncul penjaring terbanyak Piala Malaysia 2021 selepas perlawanan pertama setakat ini.