Sukan

Musim depan pasukan makin berkurang

Nampaknya jumlah pasukan di Liga Perdana makin berkurang apabila Liga Bolasepak Malaysia (MFL) mengesahkan hanya 10 pasukan akan bertanding musim depan.

Keputusan terbabit dibuat selepas pasukan Perak II diturunkan pangkat ke liga bawahan selepas skuad utama iaitu Perak FC tersingkir ke Liga Perdana kerana menghuni dua tangga tercorot Liga Super musim ini.

Malah, pembatalan saingan divisyen tiga iaitu Liga M3 musim ini ekoran pandemik C0vid-19 turut memberi kesan sampingan, di mana ketiadaan pasukan yang dapat dipromosikan ke Liga Perdana.

Jelas Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Ramalingam, berdasarkan manual Liga Malaysia Artikel 3.19.6 berkenaan peraturan pasukan pembangunan atau ‘Reserve Team’, skuad Perak II secara automatik disingkirkan selepas Perak menamatkan kempen di posisi ke-11 Liga Super musim ini.

Katanya, pasukan berstatus pembangunan di Liga Perdana secara automatik akan tersingkir daripada pertandingan sekiranya ‘Parent Club’ mereka jatuh liga, di mana mereka tidak boleh beraksi dalam liga yang sama.

Perak FC secara rasmi tersingkir daripada kejohanan Liga Super pada musim depan akan bermain di Liga Perdana 2022 di mana ‘Parent Club’ dan ‘Reserve Team’ tidak boleh bersaing dalam satu kejohanan yang sama selaras Peraturan 3.19.6 Perkara 1.1 dan 1.2.

Format Liga Persna sebelum ini menampilkan 12 pasukan tetapi MFL juga mengambil maklum dengan pengumuman pembatalan Liga M3 yang dilakukan oleh AFL (Liga Bolasepak Amatur) pada 14 September lalu, di mana pembatalan kejohanan itu menyaksikan tiada pasukan yang boleh dipromosikan ke Liga Perdana 2022 secara merit pertandingan.

“Sehubungan itu, MFL akhirnya mencapai satu keputusan iaitu pertandingan Liga Perdana bagi musim 2022 akan menampilkan jumlah 10 pasukan sahaja dalam satu liga,” katanya.

Dengan ketiadaan Perak FC II, Liga Perdana musim depan akan menampilkan Kuching City FC, Johor Darul Ta’zim II, Terengganu II, Selangor II, PDRM FC, Kelantan United, Kelantan FC, Skuad Projek FAM-MSN diikuti pendatang dari Liga Super, Perak FC dan UiTM FC.

Sementara itu, dua pasukan teratas Liga Perdana, Sarawak United dan Negeri Sembilan FC sudah pun mengesahkan kemaraan mereka bertanding dalam kempen Liga Super musim depan.