Kita 0K Yang Lain Pula Tak 0K

SEBARANG perancangan membabitkan persiapan skuad Harim@u Malaya termasuk aksi persahabatan hanya akan diputvskan hujung tahun ini oleh Jawatankuasa Pasukan Kebangsaan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Menurut Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi, buat masa ini pengurusan pasukan kebangsaan masih lagi merangka strat3gi terbaik sebelum membent@ngkannya kepada jawatankuasa berkenaan.

Katanya, perancangan jitu sedang dilakukan dan ia turut mengambil kira senari0 semasa terutama berkaitan situasi tidak menentu pand3m!k C0v!d-19 yang melanda dunia ketika ini.

Buat masa ini belum lagi (perancangan pasukan tahun depan). Susah nak cakap sebab situasi sekarang susah nak jangka.

Mas@lah C0v!d-19 ini pun masih berleluasa tetapi kita akan bincangkannya juga nanti. Kita tak ada perlawnan tapi mungkin nak buat perlawnan persahabatan.

Masal@hnya nak buat perlawnan persahab@tan pun bukan senang. Kalau kita 0K tapi yang lain pula mungkin susah nak benarkan.

“Macam saya katakan, situasi sekarang sukar dijangka. Kita kena tunggu hingga hujung tahun ini dan baru boleh lihat apa perancangan sesuai untuk pasukan,” katanya yang juga bertindak selaku pengurus skuad Harim@u Malaya.

Sebelum ini, aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 yang sepatutnya berlangsung bulan depan terpaksa ditunda ke tahun depan.

Ia selepas FAM menerima surat rasmi daripada K0nfederasi Bolasepak Asia (AFC) yang menyaksikan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) setuju dengan penangguhan berkenaan atas faktor keselam@tan dan kes!hatan ek0ran C0v!d-19.

Kemungkinan, kempen kelayakan itu akan disambung semula pada Mac depan dengan skuad kendalian Tan Cheng Hoe yang kini menghuni tangga kedua Kumpulan G dijadual terb@ng ke Dubai menent@ng Emiriah Arab Bersatu (UAE) serta Vietnam di Kuala Lumpur sebelum menamatkan sa!ngan bertemu Thailand di Bangkok