sukan

Sah gagal ke Liga Super dan sebab

Liga Bolasepak Malaysia (MFL) hari ini mengumumkan badan bebas, First Instance Body (FIB), telah membuat keputusan untuk tidak memberikan Lesen Kebangsaan kepada Kelab Bolasepak Perlis United (PUFC) berikutan kegagalannya memenuhi syarat-syarat tambahan selepas pengumuman berkenaan keputusan Lesen Luar Biasa (Extraordinary License) M3 Amateur Football League (AFL) pada 7 Mac lalu.

FIB telah menetapkan syarat untuk memastikan semua usaha wajar kewangan diselesaikan sebelum mengeluarkan sebarang lesen kepada PUFC mengikut kriteria tambahan seperti berikut:

a. Bukti dana yang diterima dalam akaun PUFC berjumlah RM5 juta seperti dalam cek yang dikemukakan sebelum 9 Mac 2024.
b. Pengisytiharan yang ditandatangani oleh pegawai dan pemain bahawa tiada hutang tertunggak pada 31 Disember 2023 sebelum 13 Mac 2024.

c. Bukti perjanjian penajaan yang dicop antara PUFC dan setiap satu daripada empat (4) penaja berpotensi yang akan diserahkan sebelum 15 Mac 2024.

d. Pembayaran dana tajaan pertama yang diterima oleh PUFC daripada penaja di atas berdasarkan syarat pembayaran tajaan sebelum 22 Mac 2024.

Walaupun tarikh akhir penyerahan pada 22 Mac 2024 masih belum berakhir, FIB mengesahkan bahawa PUFC telah gagal tiga daripada empat syarat awal itu dengan tidak mengemukakan sebarang dokumen seperti yang diminta dan telah melanggar semua tarikh akhir yang diberikan.

sumber:- Sa

Oleh itu, FIB telah memutuskan untuk tidak memberikan lesen Liga Super 2024-2025 kepada PUFC.