sukan

AFC akhirnya buat pengumuman rasmi

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) akhirnya mengumumkan secara rasmi jaringan memukau tonggak lincah negara, Faisal Halim sebagai ‘Goal Of The Tournament’ Piala Asia 2023 menerusi undian penyokong.

Pengumuman itu dibuat AFC di laman sosial badan induk bola sepak Asia itu sebentar tadi.

Menerusi pengesahan itu, Faisal menjadi pemain pertama dari Malaysia memenangi anugerah itu di pertandingan Piala Asia.

Malah, gol yang dijaringkan ketika menentang Korea Selatan itu berjaya mengenepikan 132 gol lain sepanjang kejohanan yang berlangsung di bumi Qatar, bulan lalu.

Kemenangan pemain kelahiran Pulau Pinang itu diraih menerusi undian awam yang menyaksikan Faisal meraih 85% undian untuk meninggalkan tujuh pesaing lain.

Gol yang disumbangkan Faisal atau lebih mesra dipanggil ‘Mickey’ dihasilkan ketika mengikat skuad Taegeuk Warriors 3-3 dalam aksi terakhir kumpulan, di mana dia bijak memperdaya pertahanan lawan sebelum melakukan sungkitan cantik menewaskan penjaga gol, Jo Hyeon Woo.

Peratusan itu jauh meninggalkan pencabar terdekat, Mousa Al Tamari dari Jordan yang sekadar menerima sembilan peratus undian sementara tempat ketiga menjadi milik pemain Korea Selatan, Son Heung Min dengan tiga peratus.

Menariknya, ketiga-tiga jaringan terbaik yang menjadi pilihan penyokong itu hadir daripada pasukan yang berentap dalam kumpulan sama – Kumpulan E.

sumber:- HM

Selain Faisal, Al Tamari dan Heung Min, lima lagi pemain turut tercalon untuk anugerah terbabit – Keito Nakamura (Jepun), Abdulrahman Ghareeb (Arab Saudi), Hassan Al Haydos (Qatar), Supachok Sarachat (Thailand) dan Sardar Azmoun (Iran).