sukan

Tak banyak sikit pun jadilah – TMJ

“Tak banyak sikit pun jadilah. Saya pernah berbincang dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) untuk memperuntukkan bajet khas pasukan kebangsaan.”

Itu cadangan bekas Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim kepada Anwar Ibrahim agar menyediakan elaun khas buat skuad Harimau Malaya terutamanya menuju ke saingan Piala Asia di Qatar, Januari depan.

Jelas Tunku Ismail yang juga pemilik Johor Darul Ta’zim (JDT) itu, bantuan elaun khas itu penting bagi menyuntik motivasi pemain negara.

Malah, beliau juga berharap bantuan sama dapat diberikan kepada Liga Bolasepak Malaysia (MFL) dalam melicinkan lagi perjalanan saingan bola sepak utama domestik.

“Saya harap benda itu dapat dilaksanakan tidak lama lagi untuk pasukan kebangsaan.

“Jadi saya juga nak bagi cadangan kepada kerajaan supaya membantu sikitlah termasuklah untuk Malaysian Football League (MFL) sekali,” katanya dalam satu program sembang bola sepak bersama sebuah stesen televisyen swasta tempatan.

Pada Jun tahun lalu, skuad Harimau Malaya mencetuskan sensasi apabila memadam badi 43 tahun untuk layak secara merit ke Piala Asia, di mana Malaysia diletakkan dalam Kumpulan E di pusingan akhir itu nanti bersama Jordan, Bahrain dan Korea Selatan.

Sementara itu, ketika ditanya adakah perkara ini akan menjadi tidak adil buat sukan lain, Tunku Ismail menganggap bola sepak adalah sukan nombor satu di Malaysia dan ia perlu mendapat perhatian sewajarnya.

sumber:- HM

“Sudah tentu boleh beri kepada sukan lain walaupun sikit … tapi buat ini kita harus memberi fokus kepada pasukan kebangsaan,” katanya lagi.