sukan

Safawi tidak pernah macam tu

Tiada istilah ‘tamak’ dalam falsafah permainan tonggak sensasi negara, Safawi Rasid setiap kali turun beraksi sama ada dengan Johor Darul Ta’zim (JDT) mahupun skuad Harimau Malaya.

Jelas Safawi, keutamaan penting adalah memastikan pasukan berjaya meraih kemenangan tanpa meletakkan sebarang sasaran peribadi dalam perlawanan.

Katanya, ia termasuklah dalam situasi menjaringkan gol di mana dia bersedia memberi laluan kepada rakan sepasukan lain sekiranya mempunyai peluang lebih terbuka untuk menggegar jaring.

“Saya sasaran utama adalah pasukan menang, tidak kisah siapa yang jaringkan gol kerana apa yang penting kerana kita bermain dalam satu unit.

“Jadi siapa yang dapat jaringkan gol ia adalah bonus untuk pasukan,” katanya yang ketika ini berada di Chengdu, di China bagi menghadapi dua aksi persahabatan antarabangsa Tier 1.

Berdasarkan jadual aksi, skuad Harimau Malaya kendalian Kim Pan-gon akan turun menentang pasukan di ranking ke-94 dunia iaitu Syria pada aksi pertama petang esok, yang akan diadakan di Stadium Bolasepak East-Town di Chengdu.

Tiga hari kemudian, Malaysia yang berada di tangga ke-136 dunia akan berdepan pasukan di ranking lebih tinggi iaitu China di posisi 80 dunia, di Stadium Phoenix Hill.

sumber:- HM

Kedua-dua aksi berkenaan adalah sebahagian persiapan skuad negara menghadapi Kelayakan Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 pada November ini, serta Piala Asia di Qatar Januari depan.