sukan

Azam Azih sedang ‘berperang’

PEMAIN tengah Harimau Malaya, Muhammad Nor Azam Abdul Azih mengakui sedang ‘berperang’ dengan diri sendiri, akibat kecederaan ligamen kolateral medial (MCL) serta hamstring yang menghantuinya.

Biarpun begitu, beliau tidak mahu ia dijadikan alasan untuk tidak dapat bangkit memberikan persembahan dan prestasi yang terbaik kepada skuad negara, dan mahu tagihan khidmatnya tidak sia-sia menjelang aksi persahabatan antarabangsa berlangsung di Chengdu, China, bulan ini.

Menurut arkitek tengah Sri Pahang FC itu, ketika ini dia sedang berusaha mengembalikan semula keyakinan dan kemampuan diri, dengan menjadikan pentas perlawanan berdepan Syria dan tuan rumah, China sebagai medan kebangkitan.

“Tahun ini ikutkan tahun yang cukup down buat saya di mana persembahan saya di atas padang cukup terganggu, berikutan kecederaan dialami.

“Ikutkan sakit itu sudah tiada, tapi otak yang memainkan peranan buat saya untuk lupakan kecederaan sebelum ini. Berdasarkan maklumat yang diterima memang kecederaan lama itu bersangkut paut,” katanya pada sesi latihan pusat di Wisma Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Kelana Jaya, pada Jumaat.

Azam berkata, dia tidak berhadapan masalah untuk cuba mempamerkan aksi terbaik, jika pengendali Harimau Malaya, Kim Pan-gon menurunkannya menentang Syria dan China, yang merupakan pasukan 100 terbaik dunia berbanding Malaysia yang berada di posisi ke-136.

Ditanya sama ada penglibatan individu lain memainkan peranan buatnya untuk melupakan kecederaan selain mengembalikan keyakinan di atas padang, beliau berkata, isterinya, Iffa Najiha Nor Mohamed Zin telah mengambil tanggungjawab itu.

“Selain pemain Sri Pahang, isteri sayalah yang memberikan semangat dan pesan kepada saya, bahawa sebagai seorang pemain bola sepak sudah tentu ada pasang turun naik dan diri kita sendirilah kena cari jalan untuk atasi perkara itu,” katanya.

sumber:- SH

Sebagai rekod, Malaysia akan menentang Syria pada 6 September ini diikuti berdepan China tiga hari kemudian, pada perlawanan persahabatan itu. – Bernama