sukan

Waspada dengan Kelantan FC

Pihak pengurusan Terengganu FC (TFC), menuntut pemain agar lebih menyerlah dalam aksi ‘derbi Pantai Timur’ menentang Kelantan FC di Stadium Sultan Muhammad Ke-1V, Kota Bharu, malam esok bagi memastikan tiga mata menjadi milik skuad Penyu.

Pengurus pasukan, Mohd Fazil Wahab berkata, kejayaan skuad The Red Warriors menumpaskan Negeri Sembilan FC (NSFC) 2-0 minggu lalu bagaikan memberi isyarat jelas kepada pemain agar perlu berwaspada dengan taktikal lawan.

Malah Mohd Fazil berkata, skuad Kelantan FC pastinya dahagakan kemenangan ketiganya musim ini bagi mengelak terus menghuni kelompok bawahan Liga Super selepas kini berada di tangga kedua tercorot.

“Saya ingatkan pemain agar perlu lebih menyerlah dan menyengat berdepan Kelantan FC bagi memastikan tiga mata menjadi milik TFC pada aksi ke-20 liga itu.

“Selain itu pemain tidak boleh memandang mudah kemampuan pasukan lawan biarpun skuad itu berada di tangga kedua terbawah liga, kejayaan menumbangkan NSFC minggu lalu perlu dijadikan pengajaran berguna buat pemain TFC lebih-lebih lagi beraksi di tempat mereka.

“Namun saya percaya dengan kemampuan pemain TFC di tambah strategi yang bakal digunakan ketua jurulatih, Tomislav Steinbruckner, lagipun kita ada pengalaman berdepan skuad itu selepas menang 5-0 pada aksi pusingan pertama.

“Jika pemain beraksi mengikut perancangan jurulatih selain sokongan padu daripada peminat setia kami, tidak mustahil pasukan kita mampu mengulangi kejayaan menumpaskan pasukan itu sekali gus melebar rekod kemenangan kesembilan dalam saingan liga musim ini,” katanya.

Ketika ditanya mengenai kecederaan penyerang import, Adisak Kraisorn, beliau menjelaskan pemain kebangsaan Thailand itu belum pulih sepenuhnya daripada kecederaan hamstring yang dialaminya.

“Menurut pegawai perubatan, Adisak terpaksa berehat sekurang-kurangnya dua perlawanan lagi sebelum pulih sepenuhnya, namun kita tidak begitu risau selepas melihat penyerang, Ivan Mamut semakin meningkat selain kemampuan pemain baharu, Nurillo Tukhtasinov.

sumber:- BH

“Begitu juga dengan kemampuan pemain tempatan, saya letak harapan yang tinggi mana-mana pemain yang diturunkan nanti perlu laksanakan tugas dengan berkesan bagi memastikan kemenangan berpihak kepada TFC,” katanya.