Sumareh Tetap Tak Lucut

K0NFLIK antara Mohamadou Sumareh dengan bekas majikannya, Persatuan Bola Sepak Negeri Pahang (PBNP) dianggap lebih bersifat per!badi yang tidak akan menjejaskan statusnya sebagai pemain natural!sasi skuad Harim@u Malaya.

Pengerusi Jawatankuasa Program Naturalisasi Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Mohd Yusoff Mahadi berkata, pemain kelahiran Gambia berusia 26 tahun itu masih sah sebagai pemain natural!sasi selagi khidmatnya ditagih Harim@u Malaya.

!su Sumareh dengan Pahang ini tak ada kena mengena dengan (status) natural!sasi atau tidak. Ia hanya pertikaian antara pemain dan pasukan (Pahang), tak ada melibatkan soal lain (natural!sasi).

Bila ada panggilan mewakili negara, dia (Sumareh) kena datanglah. Dia perlu hadir jika khidmatnya masih diperlukan pasukan kebangsaan, tidak kira pada kem latihan pusat mahupun tugasan antarabangsa.

“Apa pun saya tak nampak mas@lah yang berlaku ini akan mengg@nggu fokus pemain. Contohnya Sumareh mungkin akan bertemu semula dengan bekas rakan-rakan sepasukannya dari Pahang. Saya percaya mereka akan bersikap profesi0nal,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Sejak lebih seminggu, kontr0versi mengenai Sumareh hang@t diperbincangkan dalam kalangan peminat bola sepak tempatan apabila dia dilaporkan tidak menghadiri sesi latihan bersama Pahang hampir sebulan.

Kehilangan Sumareh atau lebih terkenal dengan gelaran Keli Boy didakwa berpunca akibat mas@lah pembayaran gaji, sekali gus menyebabkan dia mengaktifkan klausa 8.7 dalam kontr@knya.

Selepas beberapa hari mendiamkan diri, Sumareh akhirnya mengesahkan dia bakal menyertai kelab Liga Thailand, P0lice Tero FC pada musim baharu yang bermula minggu ini.

Tindakan Sumareh itu menyebabkan PBNP bakal mengambil tindakan und@ng-und@ng terhadapnya selepas mereka mendakwa bekas pemain Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Perlis itu memungk!ri janji seperti yang termaktub dalam k0ntraknya.

Mohd Yusoff yang juga Timbalan Presiden FAM memberitahu, pihaknya masih belum berbincang secara mendalam mengenai kem3lut yang berlaku itu kerana mahu mengenal pasti punca sebenar Sumareh meningg@lkan Pahang.

Pada saya, kalau ada perkara yang tak puas hati dengan pasukan, lebih baik salurkan maklumat untuk rujukan FAM, barulah kita akan nilai dan beri nasihat. Mesti ada cara penyelesaian yang terbaik mengikut saluran yang disediakan.

“Isu ini tidak akan berpanjangan sekiranya dia (Sumareh) mengadakan perbincangan terus dengan pihak pengurusan Pahang. Saya cuma berharap mas@lah yang berlaku dapat diselesaikan dengan baik,” katanya.