Safawi Semakin Bersemangat

KUALA TERENGGANU: Penyrang sensasi Johor Darul Tazim (JDT) Safawi Rasid menyifatkan kemenangannya merangkul Anugerah Gol Terbaik Sedekad daripada K0nfederasi Bola Sepak Asia (AFC) mencetvs semangat baru buatnya untuk terus mencipta lebih banyak kejayaan.

Pemain kelahiran Dungun, Terengganu itu berkata, pengiktirafan itu disifatkan penghargaan terbesar buat dirinya kerana bukan mudah untuk mana-mana pemain din0batkan pemenang gol terbaik.

Safawi yang memulakan kariernya bersama pasukan kelab dari Terengganu, T-Team mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang mengundi gol menerusi lenc0ngan kaki kirinya ketika dia menew@skan penjaga gol Shandong Luneng, Wu Xinghan dari luar kotak pen@lti dalam aksi Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim lalu.

Saya bukan seorang pemain yang bagus lagi, cuma saya sentiasa berusaha dan terus melangkah serta bekerja ker@s kerana ini adalah punca rezeki saya.

Tapi bagi saya, anugerah ini adalah pencetvs semangat baru kerana bukan senang pemain kita nak dapatkan gol terbaik peringkat tertinggi.

“Terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang membantu kemenangan saya menerusi ACL dan ini merupakan hadiah untuk peminat di Johor serta Malaysia,” kata Safawi selepas perlawnan men3nt@ng Terengganu FC (TFC) di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di G0ng B@dak, malam tadi.

Perlawnan itu yang memihak kepada JDT yang menang 1-0 hasil jaringan Safawi pada minit kelima.

Terdahulu menerusi keputusan undian yang dikeluarkan AFC, gol itu meraih 34 peratus undi, sekali gus mengetepikan sembilan pencab@r lain untuk diangkat sebagai gol terbaik ACL sejak 10 tahun lalu.

Jaringan itu sebelum ini turut din0bat pemenang undian gol Lencongan Terbaik ACL 2019 pada Mei lalu.

Ketika ditanya perkembangan bersama kelab Portimonense SC di Portugal, Safawi berkata, f0kusnya kini tertumpu untuk membvru kejuaraan Liga Super ketujuh berturut-turut buat pasukannya.

Saya belum fokus lagi bersama kelab itu (Portugal Portimonense SC) kerana tumpuan kini adalah untuk membvru kejuaraan ketujuh JDT dalam Liga Super.

“Jika ada makluman daripada pihak pengurusan saya akan kongsikan perkembangannya, Insya-Allah kalau ada rezeki, bermain di Johor atau di mana-mana pun tidak kisah,” kata pemain berusia 23 tahun itu yang sebelum ini adalah pemain sepak takraw remaja Terengganu sebelum aktif dalam bola sepak.