Indonesia Cipta Kejutan

Setelah menjadi m@ngsa belas@han kepada pasukan Bulgaria dan Croatia minggu lalu, skuad Indonesia bawah 19 tahun (B-19) mempamerkan peningkatan apabila mencatat keputusan seri ke atas pasukan gerg@si Asia, Arab Saudi 3-3 dalam kejohanan jemputan antarabangsa anjuran Federasi Bola Sepak Croatia (HSN) semalam.

Dalam perlawnan itu, skuad Garvda Muda terlebih dahulu ketinggalan 1-3 di separuh masa pertama. Tiga gol Ar@b Saudi dijaringkan oleh Khalil Ibrahim Alabsi (27/penalti), Mohammed Khalil Marran (32/penalti), Essa Khaleel Althekralla (37).

Kemudian, mereka b@ngkit menjaringkan gol pertama melalui Irfan Jauhari pada minit ke 45. Jaringan itu memberikan semangat tambahan kepada anak buah Shin Tae-yong untuk terus mengandakan as@kan di separuh masa kedua.

Usaha mereka akhirnya membuahkan hasil, apabila Saddam Gaffar menambah gol kedua pada minit ke-52. Di masa k3ceder@an, kem Indonesia bergeg@r apabila Braif Fatari menjaringkan gol penyamaan sekaligus menjadikan kedudukan bertukar kepada 3-3.

Selepas ini, Indonesia yang dalam persiapan untuk menghadapi kejohanan AFC B-19 dan Piala Dunia B-20 pada tahun depan akan menent@ng Qatar, Bosnia, dan Dinamo Zagreb dalam perlawnan persahabatan.

Pengendali skuad itu, Shin Tae-yong mengakui masih terdapat kelem@han di posisi pertahanan dimana mereka kerap melepaskan gol mudah kepada law@n. Setakat ini, Indonesia telah b0los 13 gol selepas mengharungi 3 perlawnan.

“Pada 3 perlawnan persahabatan, jelas menunjukkan bent3ng pertah@nan menjadi kerja rumah kami untuk segera diperbaiki dengan lebih baik. Tahap stamina pemain juga perlu ditingkatkan,” kata Shin Tae-yong dipetik dalam laman web rasmi.