BRM FC dari Kuala Kangsar mencipta sejarah pada hari pembukaan liga M3 2022 apabila strikernya Khairul Asyraf Sahizah menjaringkan gol pertama dalam Liga Bola Sepak Amatur (AFL).

Pada aksi Sabtu lalu di padang Pusat Rekreasi Perak China di Taman Jubilee di Ipoh men3ntang rakan senegeri Perak Respect FC dalam Kumpulan B, Khairul Asyraf membuka tirai jaringan pada minit ke-15. BRM yang berasal daripada akronim Budak Rumah Murah memenangi perlawanan sulung 2-0 selepas Amirul Izwan menyumbat gol pada masa kec3deraan pada separuh masa pertama.

Pemain BRM FC, Khairul Asyraf Sahizah menjadi penjaring pertama Liga M3 2022. Ini antara kisah penting yang BRM FC pahat dalam arena bola sepak negara. Semoga pasukan BRM FC akan mencipta lebih banyak cerita dalam sejarah bola sepak dunia, kata pasukan itu di laman Facebook rasminya.

Khairul Asyraf, striker Teluk Intan berusia 28 tahun, bermain bersama UiTM FC, Perak FC II, PKNP FC dan Perak. Lebih menarik, BRM FC, yang kini menduduki tangga ketiga Kumpulan B, dibintangi bekas striker pasukan kebangsaan Ahmad Fakri Saarani, yang menandatangani pasukan itu lewat bulan lalu.

Kehadiran striker berusia 32 tahun itu menjadikan dia bekas pemain Liga Super ketiga menyertai kelab itu selepas Azmeer Yusoff yang kini menjadi ketua pasukan dan Fitri Omar.

sumber:- HM

Selepas perlawanan pertama mereka pada hujung minggu lalu, BRM FC kini berada di tempat ketiga dalam Kumpulan B, di belakang Kuala Lumpur Rovers FC dan PIB FC, hanya dibahagikan dengan perbezaan gol. BRM FC akan men3ntang Kijang Rangers pada aksi kedua liga di Stadium Manjung Sabtu ini. Mereka sepatutnya membuat debut liga M3 mereka tahun lepas, tetapi liga itu dibatalkan berikutan  C0vid-19.