Skuad Harimau Malaya berpeluang menambat satu lagi ‘harimau import’ selepas calon pemain natur4lisasi negara yang ber4ksi bersama KL City FC, Romel Morales dijangka bertukar status kepada ‘anak tempatan’ pada 2023.

Ini selepas Ketua Pegawai Operasi KL City FC, Stanley Bernard menges4hkan perancangan untuk menatur4lisasikan pemain dari Colombia itu sememangnya sudah difikirkan sejak mereka meng!kat pemain itu pada awal musim ini.

“Memang itu dalam perancangan kami (menatur4lisasikan Romel). Kita lihat dia memiliki potensi dan keperluan terhadap pasukan ini sebagai pengganti kepada pemain sedia ada walaupun posisinya kini berubah sebagai peny3rang.

“Di posisi peny3rang, dia boleh menjaringkan gol dan sebagai pemain tengah pun, dia boleh mel4kukan hantaran yang baik. Jadi kita lihat kemampuannya yang pelbagai untuk membantu pasukan.

“Cuma saya tidak mahu bercakap mengenai perkara itu (Romel sebagai pemain natur4lisasi negara) kerana ia pilihan kepada Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Romel pun perlu buktikan kemampuannya.

“Tetapi kalau di peringkat kelab, saya rasa dia memang terbaik. Kita pun meng!katnya untuk jangka masa panjang berdasarkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang diberikan kepadanya,” katanya.

Sebelum ini, BH Sukan melaporkan pemain yang mendapat julukan ‘pembunuh upahan Colombia’ itu disifatkan mampu menjadi jawapan bagi menyelesaikan masal4h jangka masa panjang membabitkan ketumpulan jent3ra ser4ngan skuad kebangsaan.

Ini kerana berdasarkan prestasi semasa diperagakan Romel khususnya dalam sa!ngan Piala Malaysia, lapan gol daripada sa!ngan peringkat kumpulan sudah membuktikan betapa berbisanya pemain itu di hadapan gol.

Pemain berusia 24 tahun itu sememangnya berada dalam radar FAM untuk dijadikan sebagai pemain natur4lisasi baharu, namun masih belum mematuhi ‘tempoh matang’ seperti yang diperuntukkan Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA).

Bagaimanapun, dia sudah sedia untuk ditawarkan memandangkan akan genap lima tahun ber4ksi dalam Liga Malaysia (Liga M) pada tahun depan sekali gus boleh ber4ksi sebagai pemain kebangsaan pada 2023 sekiranya diperlukan.

Sumber : BH

Malah, ejen pemain itu yang juga Pengarah Urusan Action Football Asia (M) Sdn Bhd, Effendi Jagan Abdullah menges4hkan pemain berken4an dijangka terus kekal bersama skuad warga kota pada musim depan.