FAM Ceritakan Kron0logi lsu Sumareh

Persatuan Bolasepak Malaysia ingin menjelaskan bahawa tudvhan yang telah dibuat oleh Persatuan Bolasepak Negeri Pahang terhadap persatuan ini berhubung k3s pemain, Mohamadou Sumareh adalah tidak berasas.

Kenyataan rasmi daripada PBNP yang telah dikeluarkan pada hari ini dengan menyifatkan FAM sebagai tiada kecendervngan dan tidak menunjukkan minat untuk mencari penyelesaian kemelvt ini sama sekali adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

Ini kerana, sejak dari permulaan k3s ini sehingga ke hari ini, FAM dengan jelas mengikut segala pr0ses, ketetapan dan peraturan, serta turut membantu PBNP dalam memberikan keterangan kepada Persekutuan Bolasepak Antarabangsa bagi menyelesaikan k3s ini.Berikut adalah kr0nologi k3s berkaitan Sumareh ini untuk semua pihak memahami dan mendapat gambaran lebih jelas berhubung perkara ini:

Pada 4 Ogos 2020, Sumareh telah menghantar surat pemb@talan k0ntraknya kepada PBNP berdasarkan Klausa 8.7 yang menyatakan bahawa pemain boleh membat@lkan k0ntrak jika pasukannya tidak membayar gaji lebih dari satu kali.

Pada 27 Ogos 2020, FAM telah menerima permohonan daripada Persatuan Bolasepak Thailand bagi mendapatkan Sijil Perpindahan Antarabangsa untuk Sumareh menyertai pasukan baharunya iaitu kelab Thailand, P0lice Tero FC.Bagaimanapun pada 1 September 2020, FAM men0lak permohonan tersebut atas alasan tiada pen@matan k0ntrak secara bersama dan tiada adu@n rasmi berkenaan pertelingk@han k0ntrak pemain diterima daripada mana-mana jawatankuasa FAM.

Sehari kemudian, FAT telah memb@ntah pen0lakan permohonan tersebut dengan meminta bantuan FIFA berhubung perkara membabitkan ITC itu.Pada 3 September 2020, FIFA telah mengeluarkan ITC sementara mengikut peruntukan dalam Annex 3 Artikel 8.2 (7) Peraturan Status Pemindahan Pemain Bola Sepak FIFA untuk membolehkan Sumareh menyertai P0lice Tero FC.

PBNP kemudiannya telah menghubungi FAM dan meminta bantuan untuk mendapatkan al@san keputusan berkenaan ITC sementara kepada Sumareh memandangkan FAM sahaja yang boleh memohon alasan keputusan tersebut.FAM kemudiannya telah menghantar surat rasmi kepada FIFA pada 10 September 2020 bagi memohon alasan keputusan bagi pihak PBNP.

FAM telah menerima alasan keputusan daripada FIFA pada 11 September 2020 yang menyatakan tiada hal@ngan untuk Sumareh beraksi bersama P0lice Tero FC dan keputusan berkenaan kes ITC pemain serta kes penamatan k0ntrak pemain adalah isu yang berbeza. Keputusan berkenaan ITC tersebut tidak akan mempengaruhi keputusan dan hukvman yang akan dikenakan pemain sekiranya didapati bersalah dalam isu penamatan k0ntrak kelak.

Alasan keputusan tersebut kemudian telah dihantar FAM kepada PBNP.Dalam pada itu, Sumareh pada 9 September 2020 telah membuat adu@n terus kepada FIFA berhubung masalah tunggakan gajinya bersama PBNP.Unit Perundangan FIFA pada 11 September 2020 telah menghantar surat kepada PBNP dan disertakan salinan kepada FAM, meminta PBNP untuk mengemukakan keterangan terhadap adu@n yang dibuat oleh Sumareh itu selewat-lewatnya pada 1 Oktober 2020.

Pada hari yang sama, PBNP telah menghantar surat kepada FAM untuk meminta supaya adu@n mereka terhadap tind@kan Sumareh itu diterima.Walaupun memahami Sumareh adalah warganegara Malaysia dan kes ini sepatutnya didengar di peringkat FAM, memandangkan perkara ini telah dibawa ke FIFA dan Unit Perundangan FIFA sudah pun memulakan penyi@satan k3s ini, FAM pada 14 September 2020 telah membalas surat PBNP itu dengan menyatakan bahawa kes ini perlu diselesaikan terlebih dahulu di peringkat FIFA dan FAM hanya akan mengadili k3s ini tertakluk kepada keputusan FIFA kelak.

FAM bukannya men0lak kes ini tetapi telah memberi keterangan yang jelas kepada PBNP di dalam surat pada 14 September 2020 bahawa kes ini sudah menjadi kes FIFA dan FAM tidak boleh mendengar kes ini di peringkat FAM selagi FIFA belum membuat sebarang keputusan atau ketetapan.Perkara ini juga sebenarnya telah dijelaskan oleh Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam menerusi laporan med!a yang disiarkan oleh Bernama bertarikh pada 17 September 2020 dan turut disiarkan dalam akhbar-akhbar tempatan dan portal berita lain.

Dengan kron0logi dan penjelasan di atas, ternyata FAM tiada apa-apa kepentingan tertentu dalam menangani k3s membabitkan Sumareh ini, malah telah pun mengikut proses yang betul.

FAM bukannya tidak menunjukkan minat untuk mengendalikan adu@n PBNP itu, namun seperti yang telah dinyatakan, FAM perlu menghormati proses perund@ngan FIFA dan akan mengadili kes ini setelah ketetapan dibuat oleh FIFA terlebih dahulu.

FAM juga sentiasa mengambil ser!us dan membuat tind@kan segera mengenai apa saja perkara yang berkaitan ahli gabungan FAM. Walau bagaimanapun, tugas FAM sebagai badan induk adalah untuk tidak menyebelahi mana-mana pihak sebelum kes didengar dan keputusan dikeluarkan.

FAM meneg@skan di sini bahawa PBNP tidak sepatutnya menyalahkan pihak lain, sebaliknya perlu mengendalikan diri dengan lebih bertanggungjawab untuk mengelak kes Klausa 8.7 seperti Sumareh ini berlaku.