Sukan

Ramalan Pakar keputusan aksi Final

Aksi final Piala FA antara Terengganu FC (TFC) dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil, malam ini di ramal berlangsung sengit.

Walaupun TFC dianggap pasukan bukan pilihan berbanding JDT, ramalan beberapa pakar tampak seimbang mengenai pasukan mana yang akan menjulang trofi Piala FA musim ini.

Atas kertas, Harimau Selatan yang juga juara 2016 dan dibarisi ramai pemain bintang dianggap tidak berdepan masalah untuk mengatasi skuad Penyu, sekali gus menjulang Piala FA buat kali kedua.

Namun, ramai juga yang enggan menidakkan kemampuan TFC dengan menjangkakan anak buah Nafuzi Zain memiliki kekuatan untuk mencipta kejutan di pentas akhir itu nanti.

Berikut adalah ramalan atau jangkaan beberapa jurulatih, bekas pemain dan pemerhati Liga M mengenai pertembungan itu:

Bekas pemain kebangsaan, Datuk Jamal Nasir Ismail

“Ramalan saya Terengganu menang 2-0. Ia kerana Terengganu mempunyai semangat juang yang kuat dan mereka sudah lama dahagakan kemenangan dipentas final. Mereka juga adalah pasukan yang pernah mengalahkan JDT di Johor.”

Bekas pemain kebangsaan, Azlan Johar

“Ramalan saya TFC menang, mungkin jaringan yang tipis 1-0. Mereka memiliki pemain sayap yang bagus, Faisal Halim selain skuad itu tampak sudah semakin meningkat dan keyakinan mereka juga semakin tinggi. Namun, TFC harus bijak bertahan dan jangan terlalu asyik untuk memburu jaringan.”

Pemerhati Liga M, Mohd Sadek Mustafa

“Saya menjangkakan TFC boleh menang 2-1. Mereka hanya perlu bermain dengan bijak dan berdisiplin seperti KL City men3ntang kelab India, ATK Mohun Bagan di Piala AFC. Malah, kejayaan KL City mengejutkan JDT di final Piala Malaysia musim lalu juga boleh dijadikan pencetus semangat buat TFC.”

Jurulatih Kuching City, Irfan Bakti Abu Salim

“JDT memiliki pengalaman di final dan dibarisi ramai pemain kebangsaan. Saya jangka mereka menang 2-1. Namun di final ini bagi saya tak ada pasukan pilihan. Terengganu akan bagi tentangan sengit dan rekod skuad Penyu berdepan JDT juga sebenarnya baik.”

Pemerhati Liga M, Datuk Pekan Ramli

“Final ini akan berlangsung satu perlawanan yang menarik dan sengit. Namun saya masih lagi merasakan bahawa JDT akan muncul juara dengan jaringan 2-0. Banyak faktor saya lihat akan berpihak kepada JDT, terutama pengalaman pasukan ini ketika beraksi pada perlawanan berintensiti tinggi yang sudah kerap dilalui mereka sama ada aksi di dalam negara atau pun luar negara.”

Bekas pengurus Selangor, Zakaria Rahim

sumber:- BH

“JDT ada kekuatan di semua bahagian. Terengganu layak ke final sebab mereka juga kuat. Tetapi pengalaman barisan pemain JDT bermain di Liga Juara-Juara Asia (ACL) dengan pemain terbaik Asia memberi kelebihan kepada JDT. Saya ramal JDT menang 3-0.”